Direct naar artikelinhoud
politiek Antwerpen

Tom Meeuws wil klacht indienen tegen De Lijn

Antwerps sp.a-kopman Tom Meeuws reageert op het einde van het progressieve kartel Samen.Beeld BELGA

Tom Meeuws, de Antwerpse sp.a-kopman, gaat klacht indienen tegen De Lijn voor de "morele en psychologische schade" die hij de afgelopen dagen heeft geleden. Dat heeft hij gezegd in een reactie op het afspringen van het progressieve kartel Samen.

Tom Meeuws betreurt de beslissing van Groen om een punt te zetten achter Samen, maar neemt zijn voormalige kartelpartner niets kwalijk. "De aanhoudende, ongeziene aanvallen op mijn persoon hebben de druk zo vergroot, dat die voor onze partner te veel is geworden."

Meeuws kwam de afgelopen dagen onder vuur te liggen omdat er details waren opgedoken over hoe hij als directeur van De Lijn de financiële regels had overtreden. Bij zijn ontslag was er immers een dading afgesloten, met een geheimhoudingsclausule.

NIEUW Krijg al het nieuws uit Antwerpen via Whatsapp. Schrijf je nu snel en eenvoudig in. 

Dat er nu toch van alles gelekt wordt in de pers, zint Meeuws niet. Hij is niet van plan om het daar bij te laten, en is van plan om stappen te ondernemen tegen De Lijn om de "morele en psychologische schade" op hen te verhalen. Op die manier zou hij ook transparantie kunnen verschaffen.

Ook verontwaardiging bij De Lijn 

Ook Roger Kesteloot, de directeur-generaal van De Lijn, is misnoegd over de perslekken. Dat blijkt uit een e-mail aan de raad van bestuur van De Lijn die - jawel - gelekt is aan de VRT. "Dat dergelijke lekken kunnen ontstaan, niet eens in een beleids-, maar in een individueel personeelsdossier, vind ik bijzonder verontrustend en betreurenswaardig", schrijft hij.

'Deze lekken tasten het vertrouwen aan dat op topniveau onontbeerlijk is voor het aansturen van een organisatie'
Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn

Hij merkt op dat er onder meer een vertrouwelijk advies van advocaten is gelekt, die De Lijn heeft geraadpleegd. En dat er citaten uit en verwijzingen naar beraadslagingen van het Benoemings- en Remuneratiecomité in de pers verschenen zijn. Dat tast, aldus nog Kesteloot, "het vertrouwen aan dat op topniveau onontbeerlijk is voor het aansturen van een organisatie". 

Sp.a-voorzitter John Crombez verwees gisteren in De Afspraak expliciet naar De Lijn-voorzitter Marc Descheemaecker (N-VA) als bron van het lek. "Dit gaat om informatie die bijna niemand kan hebben, behalve de Raad van Bestuur", klonk het. "De voorzitter kan de enige zijn die deze dingen in de krant heeft gegooid, met de bedoeling om Meeuws te beschadigen."

Descheemaecker zelf, die samen met Kesteloot een van de vier leden is van het Benoemings- en Remuneratiecomité, gebaarde vanochtend van krommenaas. "Er is altijd absolute discretie geweest. We hebben dit dossier altijd behandeld in alle bescheidenheid voor beide partijen. Ik sluit natuurlijk niet uit dat ergens een journalist brokjes informatie aan elkaar heeft gekleefd. Maar ik weet één zaak en dat zweer ik: ik heb op geen enkel moment contact gehad met mensen van Dag Allemaal of Het Laatste Nieuws."

Marc Descheemaecker.Beeld BELGA