Françoise Smets wordt nieuwe rector van universiteit UCLouvain

© UCLouvain

Françoise Smets is tot rector van UCLouvain gekozen, zo heeft de Franstalige universiteit met hoofdcampus in Louvain-la-Neuve donderdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat een vrouw aan het hoofd van deze universiteit komt te staan.

Bron: BELGA

Françoise Smets, decaan van de faculteit geneeskunde en tandheelkunde, kwam in de tweede stemronde nipt als winnaar uit de bus met 50,4 procent van de stemmen. In de eerste ronde lag Geneviève Schamps, vicerector van de afdeling menswetenschappen, met 46,7 procent van de stemmen op kop en had Smets 38,5 procent van de stemmen gekregen. Schamps haalde in de tweede ronde 49,6 procent van de stemmen.

Alle personeelsleden en studenten van de universiteit, in totaal 42.000 mensen, konden maandag, dinsdag en woensdag hun stem uitbrengen in de tweede ronde. Net als in de eerste ronde was de opkomst hoog, met 88,8 procent bij het academische personeel, 51 procent bij het wetenschappelijke personeel en 13,3 procent bij de studenten, die met 38.900 zijn. 

De nieuwe rector neemt haar functie op 1 september op voor een periode van vijf jaar. Dan worden vier van de vijf Franstalige universiteiten van België (ULB, ULiège, UNamur en UCLouvain) door een vrouw geleid. 

Sinds een twintigtal jaar zijn de vrouwelijke studenten in de meerderheid. Hun aandeel aan de Franstalige universiteiten steeg in die periode van 50 procent tot 57 procent. De Franstalige rectorenraad Cref (Conseil des rectrices et des recteurs francophones) telde in het academiejaar 2021-2022 64.641 vrouwelijke en 48.838 mannelijke studenten aan de Franstalige universiteiten. 

De vijf Nederlandstalige universiteiten (KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt et VUB) worden door mannen geleid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen