© Tom Palmaers

Appartementsblok in Tongeren onbewoonbaar door uitslaande brand: “Ik ben alles kwijt”

Een uitslaande brand heeft zondagochtend een flatgebouw aan de Romeinse Kassei in Tongeren verwoest. Het vuur brak rond 6 uur uit in het appartement op de bovenste verdieping. De vlammen sloegen door het dak.

DiRo

De brand is ontstaan in het dakappartement aan de achterzijde. Toen de brandweer arriveerde sloegen de vlammen al door het dak. In het woonblok aan de Romeinse Kassei zijn vier huurappartementen gevestigd. De schade aan het gebouw is enorm. Het bovenste appartement is totaal verwoest. De drie andere appartementen zijn tijdelijk onbewoonbaar door rook- en waterschade. Twee bewoners kregen veel rook binnen en werden voor verzorging overgebracht naar het Vesaliusziekenhuis.

Rookintoxicatie

De buurtbewoners werden door de politie gewaarschuwd dat zij ramen en deuren moesten dichthouden omwille van de rook. Het bovenste gedeelte van de Romeinse Kassei werd voor enkele uren afgesloten voor alle verkeer. De bewoners van de vier appartementen zullen tijdelijk een ander onderkomen moeten zoeken, één bewoonster kan voorlopig bij haar kinderen terecht.

“Toen we hier rond 6 uur arriveerden werden we geconfronteerd met een uitslaande brand. Langs de achterzijde stond de volledige bovenverdieping in lichterlaaie”, vertelt brandweerofficier Karl Moreas. “Gelukkig hadden de bewoners zichzelf al in veiligheid gebracht. Ze stonden buiten op straat te wachten. Twee van hen hadden last van rookintoxicatie en werden afgevoerd met de ziekenwagen. Omwille van het mistige weer bleef de rook laag hangen en heeft de politie met behulp van een radiowagen de buurtbewoners preventief gevraagd ramen en deuren dicht te houden. We hebben bijstand gevraagd bij omliggende korpsen: een tankwagen uit Borgloon voor het nablussen en een wagen uit Hasselt voor het decontamineren van het personeel”, wist Moreas.

Sigaret

Patrick De Moor (39) huurt het getroffen dakappartement al sinds 2004: “Ik ben zaterdag gaan werken (als kelner in café Lido op de Grote Markt, nvdr) en daarna ben ik nog iets gaan drinken. Toen ik thuiskwam ben ik in bed gekropen. Ik heb de tv aangezet en een sigaretje opgestoken. Rond 06 uur ben ik wakker geschoten door de rook. Ik zag dat het donsdeken in vuur stond. Ik heb de vlammen proberen te doven met een natte handdoek, maar dat maakte het precies nog erger”, vertelde de zwaar aangeslagen huurder toen hij zondagnamiddag het getroffen appartement bezocht.

Patrick heeft zondagmorgen eigenhandig alle medebewoners wakker geklopt. “Zelf ben ik alles kwijt, maar ik ben vooral blij dat niemand gewond is geraakt. Voorlopig verblijf ik in de jeugdherberg ‘Be-gein-hof’. Dinsdag ga ik aankloppen bij het OCMW. Ik zou bij mijn moeder kunnen intrekken, maar zij woont in Hasselt en ik heb geen auto dus dat is niet te doen om te gaan werken”, wist ‘Patje’.

Bart Mercken is eigenaar van de appartementsblok. De slager woont er vlak naast: “Het gebouw telt vier appartementen. Ze zijn verhuurd aan singles. In één appartement woont een koppel. Drie personen zijn naar het ziekenhuis afgevoerd met een lichte rookintoxicatie. Het bovenste appartement aan de achterzijde is zwaar beschadigd door de brand. In de andere is er veel rook- en waterschade. Ze zijn voorlopig allemaal onbewoonbaar”, zuchtte de eigenaar.