20 juni 2019 om 03:00
Luister naar

André Zwartbol: Frauderen heet bij de altijd ontspannen VVD: je neemt het iets te luchtig op

Op het VVD-festival – ja, partijcongressen zijn echt passé – ging het afgelopen weekend over de integriteitshelpdesk die de partij vorige week heeft opgetuigd. VVD’ers die twijfelen of iets mag, kunnen daar terecht. ‘Stel’, zegt partijvoorzitter Christianne van der Wal, ‘je bent raadslid en je krijgt van de lokale aannemer korting op de verbouwing van je huis, dan kun je even bellen.’ Om te ‘sparren’, zoals het in die kringen heet. ‘Hé, kèrel, hoe pak jij zoiets aan?’

Er kwam nog een voorbeeldvraag langs. ‘Mag je als raadslid of burgemeester na een paar wijntjes nog in de auto stappen?’ Blijkbaar rijden VVD’ers zó hard dat ze al die borden met BOB-reclames niet kunnen lezen. Dus, heel handig, zo’n helpdesk.

Het gaat, zei de partijvoorzitter, om ‘de ontwikkeling van een moreel kompas’. Daar zijn we ‘iets te luchtig mee bezig geweest’. Oeps, dat floepte er zomaar uit. Zei ik dat echt? Deed u nu al dat liberale gefraudeer van de afgelopen jaren af als ‘iets te luchtig’? Ja, dat deed u. Geeft niet hoor. U bent VVD’er in hart en nieren. Zo’n moreel kompas ontwikkelt zich heel langzaam. Die luchtigheid heeft trouwens ook voordelen: je ziet niet alles meteen als een probleem. Typisch Hollands trekje.

Dat er alleen maar partijgenoten achter de telefoon van de helpdesk zitten, wordt natuurlijk uitgelegd als een nadeel. Is een frisse blik niet veel beter? Misschien iemand van de coalitie, die een beetje opbouwend wil zijn. Een fijne ChristenUnie-juffrouw bijvoorbeeld – altijd bereid tot vergeving; een warm bad voor iedere zondaar.

Maar wat in christelijke kring vaak goed werkt, en dat zal het bij VVD’ers vast ook goed doen, is mensen confronteren met een voormalig zondaar. In VVD-termen: stel dat de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey bij de helpdesk de telefoon opneemt, dan zou hij die vraag over de lokale aannemer die korting wil geven, uitstekend kunnen beantwoorden.

Eén nadeel. Van Rey heeft zich nooit erg schuldbewust getoond over de steekpenningen die hij aannam. Dus het is even zoeken naar een schuldbewuste VVD’er. Zeg maar: naar iemand die het niet al te luchtig opvat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Een dodelijk ongeluk en een schietpartij moet je niet dichtmetselen met vlugge christelijke oneliners

Een dodelijk scooterongeluk en een schietpartij lieten Alblasserdam in verbijstering achter. 'Alle zorgvuldig gekozen zinnen waren niet bij machte ons hart te verzachten', schrijft Annemarie van Heijningen.

nd

Beste studenten! Wat zal ik doen met het woordje 'wuft'? Is dat antiek? Of juist heerlie-de-peerlie?

Ergens heb ik altijd wel geweten dat dit moment zou komen ... de dag, dat je gaat uitburgeren uit je eigen land, je eigen taal. Omdat je ineens ouderwets praat. Volgens sommige twintigers dan, schrijft Hilbrand Rozema.

Ad de Bruijne is hoogleraar ethiek en spiritualiteit aan de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht.

De treurige nalatenschap van het christelijke Westen kleurt het huidige conflict tussen Israël en Gaza

'Het vanouds christelijke Westen is mee schuldig aan de huidige tragedie in Gaza. Dat was mijn antwoord toen iemand vroeg waarom ik mij nauwelijks uitlaat over het huidige conflict, schrijft ethicus Ad de Bruijne.

Afbeelding

Na de oorlog was het: zwijgen en vooruit maar weer, het leven hernam zijn loop. Met grote gevolgen

De grootvader van Bart Jan Spruyt werd in de oorlog onder dwang tewerkgesteld in Duitsland. Daar sprak hij na de oorlog nooit meer over. 'Voor mij is hij altijd volstrekt ontoegankelijk gebleven.'

Paul Schenderling

Kun jij als grootgrondbezitters die zwaar onderbetaalde dagloner recht in de ogen aankijken?

Je kunt je een wereld zonder naasten en naastenliefde nauwelijks voorstellen. Toch was dit een groot deel van de wereldgeschiedenis het geval, stelt Paul Schenderling.

Heb je een mening die ons stoort? Dan slepen we gerust de fouten van je voorouders erbij

Lodewijk Asscher wordt nog steeds gepest met de rol van zijn grootvader in de Joodse Raad, signaleert Reina Wiskerke. Wat gebeurt er met de nakomelingen van NSB'ers als de archieven over hen opengaan?

Afbeelding

Op de koffie bij 'filmster' Gerlach van Beinum, de laatste akkerbouwer onder de rook van Amsterdam

Met een documentaire over zijn leven groeit boer Gerlach, de bijzondere akkerbouwer onder de rook van Amsterdam, uit tot een begrip. Maar een echte filmster zal hij nooit worden, merkt columnist Gerard ter Horst.

beeld nd

Ik wil een tegengeluid laten horen: denken aan scheiden hoeft niet het begin van het einde te zijn

De podcast ‘Gebroken Gelofte’ van het Nederlands Dagblad, een podcast over scheiden in christelijk Nederland, heeft flink wat losgemaakt. Is het geen promo voor scheiden? Wordt scheiden zo niet genormaliseerd?

Mijn pake deelt zijn handen en zijn oren, omdat hij zijn leven lang heeft geleerd Jezus te volgen

Zijn pake logenstraft het vooroordeel dat de babyboomer enkel klaagt en profiteert, schrijft Mark de Jager. ‘In het samenwerken voor het goede, vallen kerkelijke en culturele verschillen weg.'