“Slachter van de Balkan” krijgt levenslang: Mladic schuldig bevonden aan genocide Srebrenica

Ratko Mladic, de voormalige leider van de Bosnisch-Servische troepen tijdens de Joegoslavische burgeroorlog, is schuldig bevonden aan de genocide in Srebrenica, moord en terreur. Hij stond vandaag terecht in het Joegoslaviëtribunaal. De 74-jarige generaal, ook gekend als de “slachter van de Balkan”, werd eerder roepend de zaal uitgezet tijdens een woede-uitbarsting. Kort na de uitspraak stelde zijn advocaat dat Mladic in beroep gaat.

evdg

De nu 74-jarige Ratko Mladic is veroordeeld tot levenslang. Hij wordt beschuldigd van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tijdens het conflict. Daarmee komt een einde aan het vijf jaar lange proces tegen de generaal, bijgenaamd de “slachter van de Balkan”.

© AP

Mladic was vandaag aanwezig in de rechtszaal om de uitspraak tegen hem aan te horen. Hij ging aan het roepen en werd tijdens zijn woede-uitbarsting de zaal uitgezet. Het hof in Den Haag acht hem schuldig, Mladic krijgt levenslang.

Wie is de “slachter van de Balkan”?

Mladic stond terecht voor de moord op 7.000 moslims in het Bosnische Srebrenica in 1995. Het gaat om de ergste oorlogsmisdaden sinds Wereldoorlog II.

Maar wie is Ratko Mladic, de man die met zo’n naam - rat betekent ‘oorlog’ in het Bosnisch - bij zijn geboorte al voorbestemd was om generaal te worden?

Mladic wordt geboren in 1943, dichtbij Sarajevo, de Bosnische hoofdstad. Oorlog wordt hem met de paplepel meegegeven: zijn beide ouders vechten namelijk voor de communistische leider Tito, tegen nazi’s en hun Kroatische bondgenoten, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zelf gaat Mladic naar de militaire academie, in 1991 schopt hij het tot generaal. Hij krijgt het commando over verschillende troepen tijdens het eerste grote Balkanconflict in Kroatië.

© AFP

Oorlog mondt uit in volkerenmoord

De Bosnische oorlog duurde meer dan drie jaar en mondde uit in een ware volkerenmoord. De verscheidenheid aan etnische groepen (Bosnische moslims, Serviërs en Kroaten) en betrokken buurlanden (Servië en Kroatië) maakte het conflict extra ingewikkeld. Ook de verdeelde steun van andere landen (het westen koos de kant van de Bosnische regering, Rusland steunde Servië), maakte de oorlog een eindeloos heen-en-weer schieten, onophoudelijk verbreken van staakt-het-vuren en vooral een groots machtsspel.

Meer dan 10.000 mensen werden gedood toen Servische troepen met scherp schoten op de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina. Het is Mladic die er onder meer van beschuldig wordt het bevel te hebben gegeven tot aanhoudende bombardementen tijdens de belegering van Sarajevo tussen 1992 en 1995. Daarbij werden ontelbaar veel burgerdoelen aangevallen en dito burgers neergeschoten. Mladic is ook schuldig bevonden aan de vervolging van Bosnische moslims en Kroaten in Bosnië-Herzegovina. In totaal liepen er elf aanklachten tegen de gewezen militaire leider.

© AP

© AP

De “slachter van de Balkan” was gedurende 16 jaar op de vlucht toen hij in 2011 in Servië opgepakt werd, waarna hij uitgeleverd werd aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Het proces heeft zo’n vijf jaar geduurd.

Ook Karadzic, aanvoerder van de Servische troepen destijds, is schuldig bevonden aan de volkerenmoord in Srebrenica en andere oorlogsmisdaden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen