Transport

Moederbedrijf van Flixbus “plant beursgang”

© Kristof Vadino

Het Duitse bedrijf Flix, het moederbedrijf van busmaatschappij Flixbus, plant een beursgang. Het zou de plannen begin juni willen aankondigen, meldt het persagentschap Bloomberg.

belga/bloomberg

Het in München gevestigde Flix, dat behalve busmaatschappij Flixbus ook treinen uitbaat en de Amerikaanse busmaatschappij Greyhound bezit, plant een beursgang en mikt daarbij op een waardering tot 4 miljard euro. Dat meldt Bloomberg maandag op basis van anonieme bronnen. Flix wilde zelf geen commentaar geven tegenover het persagentschap. Het Duitse bedrijf, dat met zijn kenmerkende groene bussen ook in ons land actief is, zou met de beursgang willen profiteren van de recordstanden op de beurzen en van het sterke herstel van de reissector na de coronapandemie.

Flix werd 2013 opgericht en haalde in 2021 kapitaal op tegen een waardering van 3 miljard dollar. Het bedrijf zette intercitybusdiensten op in Duitsland en Frankrijk nadat beide landen de monopolies van hun spoorwegmaatschappijen op het langeafstandspassagiersvervoer hadden beëindigd.

Extra zuurstof

Daarnaast heeft ook de Spaanse kledingwinkelketen Tendam beursplannen, meldt Bloomberg nog. De keten zou mikken op een waardering van 2 miljard euro en zou de stap naar de aandelenmarkt eind mei willen aankondigen.

De beursgangen – ook wel IPO’s genoemd of initial public offerings – zouden de Europese IPO-markt extra zuurstof geven. Die markt is aan het herstellen na twee magere jaren. In 2024 hebben bedrijven tot nu toe meer dan 12 miljard dollar opgehaald met beursgangen in Europa, meer dan dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, berekende Bloomberg.