donderdag 16 augustus 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kevin Strijbos, Glenn Coldenhoff en Yentel Martens.

Motorcross BK in Balen

Nederlander wint twee van drie reeksen en is BK-leider

Coldenhoff baas op Keiheuvel

Voor motorcrossliefhebbers staat 15 augustus al sinds mensenheugenis synoniem voor crossen op de Keiheuvel. De klassieker vormt dit seizoen één van de twee manches voor het BK en werd gewonnen door Glenn Coldenhoff. De Nederlander bleef in de superfinale de lokale helden Kevin Strijbos en Yentel Martens voor en leidt in het BK.

Pieter VANLOMMEL

De Belgian Masters (oftewel het BK) bestaat uit maar twee afspraken: eentje in Vlaanderen en eentje in Wallonië. De eerste werd gisteren in Balen betwist. De tweede staat op 9 september in Orp-le-Grand op het programma en lijkt op een tweestrijd tussen Kevin Strijbos en Glenn Coldenhoff uit te draaien. Het kampioenschap bestaat slechts uit twee superfinales waarin de 15 beste inters 500cc en de 10 beste inters 250cc van de dag het tegen elkaar opnemen.

De eerste manche in Balen werd een kolfje naar de hand van Coldenhoff. De Nederlandse zandspecialist had eerder op de dag al de Trofee Sylvain Geboers op zak gestoken met een tweede en eerste plaats in de reeksen. De Schot Shaun Simpson, winnaar van de eerste reeks, was daarbij de enige die nog enig weerwerk kon bieden. Limburger Yentel Martens (4+4) hield zich knap staande tussen het GP-geweld en kaapte de derde plaats weg.

Simpson crasht

In de superfinale genaamd Belgian Masters trok Coldenhoff opnieuw fel van leer. Enkel Simpson kon volgen, maar na een crash en motorpech in de voorlaatste ronde moest ook hij de rol lossen. Kevin Strijbos profiteerde en kaapte voor zijn thuispubliek de tweede plek weg. Hij houdt zo zijn kansen op de Belgische titel gaaf.

“Coldenhoff zal ook in Orp starten. Op die old school omloop zullen we het uitvechten”, aldus Strijbos, die nog hinder ondervond van zijn aanslepende elleboogblessure. “Na Lommel kreeg ik er een spuit in, waardoor ik de hele week niet heb kunnen trainen. Aan het eind van het seizoen ga ik sowieso onder het mes. Tot dan moet ik op de tanden bijten.”

Een dikke halve minuut na Strijbos bolde Yentel Martens als derde over de streep, gevolgd door de sterke Jago Geerts. Die vocht op de lichtere 250 cc-machine voor elke meter en was met voorsprong de beste MX2-piloot.

Jago Geerts in actie voor eigen volk. Patrick Smets

Geerts grijpt naast revanche

Bij de inters 250cc ofwel de MX2-klasse waren veel ogen gericht op Jago Geerts. De Balenaar die op een boogscheut van de Keiheuvel woont, ging er van start op de gloednieuwe Yamaha die hij ook in 2019 tijdens het WK zal gebruiken. Geerts was tuk op revanche nadat Thomas Covington hem tijdens de GP in Lommel een podiumplaats afsnoepte, maar hij kon de Amerikaan ook gisteren niet voor blijven. Enkel in de superfinale lukte dat. Voordien won Covington won beide reeksen op zijn Husqvarna. Hij schreef daarmee de trofee Joël Roelants op zijn naam. Geerts (2+3) eindigde als tweede, zijn Venezolaanse ploegmaat Anthony Rodriguez (3+5) werd derde. Brent Van Doninck (9+2) legde beslag op de vierde plaats. (pivan)

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws