© GVA

Ben Weyts (N-VA) bij Luk Alloo: “Ik zou vrede willen afkopen in Oekraïne. Die oorlog houdt me enorm bezig”

Televisiemaker Luk Alloo interviewt tot aan verkiezingsdag elke dag een politicus, 33 in totaal. Vandaag is het de beurt aan Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts. “We zijn in Vlaanderen leider op het vlak van innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Daarom moeten we jongeren blijven aansporen om richting het STEM-onderwijs te gaan.”

1 minuut

Ben Weyts krijgt van Luk Alloo één minuut de tijd om zich voor te stellen aan de (jonge) lezers. “Ik heb flamingant in hart en nieren, maar ik heb respect voor eenieder die zich voor 100% voor diens idealen smijt. Welke dat ook mogen zijn. Ik probeer dat ook te doen.”

© GVA

300 miljard euro

Stel dat je plots een zak geld van 300 miljard euro mag besteden? “Waarom zouden we niet proberen om vrede af te kopen in Oekraïne? Die oorlog houdt me enorm bezig.”

© GVA

Gezegd is gezegd

Ben Weyts zou graag een tweede ambtstermijn invullen als minister van Onderwijs. “We hebben keuzes gemaakt. We hebben de tanker doen keren en nu wil ik het stuur niet uit handen geven. Ik merk nu dat het even duurt eer de uitkomsten er zijn van de keuzes die je maakt.”

© GVA

Korte vragen

Is de politiek een toxische omgeving? “Nee, ik heb wel wat vrienden. Ook over partijgrenzen heen. Het verschilt niet zo veel van een concurrentiële bedrijfsomgeving.”

De waarheid

Hoeveel geeft Ben Weyts zijn Vlaamse regering? “Zeven op tien. We zijn er als collectief in geslaagd om de tanker van onderwijs te doen keren in de juiste richting. Het is goed dat er wat ambitie en concurrentie is. We zijn van 182.000 medewerkers in het onderwijs naar 210.000 gegaan.”

© GVA

Waarom

Waarom moet de burger op N-VA of Ben Weyts stemmen? “Ik heb een hart voor kinderen, dieren, sport en ik smijt me volledig in mijn job. Met N-VA moeten we meteen confederalisme doorvoeren, zodat we eindelijk een Vlaams centrumrechts beleid kunnen voeren met onze eigen centen, waar de Vlaming al heel lang voor kiest.”

© GVA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer