Een kat wordt gechipt.© ANP / REMKO DE WAAL

Twee katten per ongeluk begraven door kapotte chiplezer, maar gemeente heeft oplossing: “Grotere diepvrieskist besteld”

Zoersel -

Door een kapotte gemeentelijke chiplezer werden twee doodgereden katten per ongeluk begraven. De gemeente Zoersel slaat mea culpa en heeft een oplossing uitgewerkt zodat het niet meer kan gebeuren.

Onlangs werden twee overreden katten begraven die door de gemeentediensten waren opgehaald. De chiplezer vond geen chip. Achteraf herkende iemand zijn rosse vermiste kat. De dieren werden opnieuw opgegraven en geïdentificeerd. Bleek dat de chiplezer van de gemeente stuk was. De vzw waar Zoersel mee samenwerkt voor het zwerfkattenbeleid, was not amused en vond dat zij zelf gecontacteerd had moeten worden.

Schepen Luc Kennis (CD&V) legde tijdens de gemeenteraad van Zoersel op een vraag van raadslid Wouter Bollansée (Vlaams Belang) uit hoe dit was kunnen gebeuren. Volgens Bollansée zijn door de GDPR-wetgeving niet alle chips nog leesbaar door de gemeente en politie, maar zouden enkel mensen van een zwerfkatten-vzw en dierenartsen dit kunnen doen.

© rr

Schepen Kennis betreurt de ontstane heisa. “Onze mensen zijn niet verplicht dit te doen, het is geen bevoegdheid van de gemeente. Maar ze doen dit om goed te doen en te helpen. De nieuwe chiplezer die we besteld hebben kan wel degelijk alle gegevens lezen. Ook die van de politie kan dat. We hebben ook een grotere diepvrieskist besteld waarin kadavers van dode katten en honden die onze mensen van de technische dienst gaan opladen, langer bewaard kunnen blijven. Zelfs zonder chip, kunnen baasjes die na een paar dagen vragen of wij hun hond of kat hebben opgeraapt, hun huisdier voortaan nog komen ophalen. Voorheen hadden we niet zo veel plaats en werden die kadavers soms in een koele ruimte bewaard, maar we zijn nu dus beter voorzien met die diepvrieskist.”

“We hebben een grotere diepvrieskist besteld waarin kadavers van opgehaalde dode katten en honden langer bewaard kunnen blijven”

Luc Kennis (CD&V)

Schepen

De gemeente deed tot dusver beroep op één dierenarts. “We gaan nu in elke deelgemeente samenwerken met een dierenarts waar mensen naartoe mogen gaan. Dat nieuwe systeem wordt nog uitgebreid gecommuniceerd later via onze kanalen.”

De vzw Zwerfkatten Zoersel wil hierop reageren. “Wij betreuren vooral de miscommunicatie naar ons toe vanuit de gemeente en hebben dit meermaals aangekaart. Op de vraag van ons om met zowel de gemeente als de dierenarts rond de tafel te zitten, is nooit een antwoord gekomen. Het had problemen als deze kunnen voorkomen. Jammer genoeg is de schepen blijkbaar ook niet voldoende op de hoogte van wat een zwerfkattenbeleid inhoudt qua rechten en plichten en daarom vinden we het spijtig dat wij niet gecontacteerd werden. Het had veel leed en tijd kunnen besparen. Er wordt nu ook enkel gesproken over wat er met dode dieren gaat gebeuren maar wat met de levende zwervertjes, hoe gaat dat aangepakt worden?. Tot op heden hebben wij ook nog steeds niet vernomen hoe het nu verder moet, wordt er nog samengewerkt of niet, kunnen of mogen wij onze taken nog uitvoeren? Wij hopen nog steeds op een uitklarende communicatie.”

De schepen vertelde op de gemeenteraad dat er wel op elke mail van de vzw een antwoord gegeven is. Er zijn meerdere zaken gebeurd die de goede samenwerking onder druk hebben gezet.

(kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners