Luister naar

CDA wacht keuzestress na afzwaaien Sybrand Buma

Nieuws
Friese burgemeesterszoon keert terug naar roots als eerste burger Leeuwarden.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
donderdag 16 mei 2019 om 21:43
Sybrand Buma, telg uit een Friese burgemeestersfamilie, verlaat Den Haag.
Sybrand Buma, telg uit een Friese burgemeestersfamilie, verlaat Den Haag. anp / Bart Maat

Den Haag – Leeuwarden

Ruim achtenhalf jaar lang is Sybrand Buma fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, waarvan exact zeven jaar als partijleider. Onder zijn aanvoering boekte het CDA het allerslechtste stembusresultaat ooit: dertien zetels bij de Kamerverkiezingen van 2012. Daarna, in 2017, wist hij het CDA met negentien zetels weer terug te brengen op de plek waar de christendemocraten zich van nature het meest thuisvoelen: in het centrum van het macht, ín de regering. Want na ruim vier jaar oppositievoeren tegen Rutte II, bleek dat ook de inborst van Buma is: besturen.

Dat hij nu naar Leeuwarden vertrekt om burgemeester te worden, past helemaal in de geschiedenis van de patriciërsfamilie Van Haersma Buma. Zo was Sybrands vader Bernhard burgemeester in Workum en Sneek, en zijn opa Sybrand Marinus in Stavoren en Wymbritseradeel.

Dat ook bij de CDA-leider de liefde nog steeds uitgaat naar een burgemeesterschap in Friesland, kon je eigenlijk wel vermoeden. Nog vorig jaar publiceerde Buma samen met zijn achterneef een boek over Gerlacus Buma, een Friese burgemeesterszoon in het leger van Napoleon en Willem I. Niet heel vreemd dus dat de huidige Buma een plek in het kabinet aan zich liet voorbijgaan, maar wel oren heeft naar het burgemeesterschap van de Friese hoofdstad.

CDA-beloften

Al vanaf het begin van deze kabinetsperiode wordt gefluisterd dat Buma zijn kandidaat-opvolgers als partijleider, in het huidige kabinet heeft geplaatst. Hij haalde de beloften van het CDA naar Den Haag, misschien zelfs in de hoop dat zíj de partij groter kunnen maken dan híj. Op de eerste plaats is dat vicepremier en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Hij is een soort ‘mister CDA’: overtuigd protestants, maar bewust actief in een volkspartij als het CDA. Hij belichaamt het soort leiderschap van Jan Peter Balkenende op diens hoogtepunt: zeer herkenbaar voor de christendemocratische achterban, maar ook aantrekkelijk voor een groot kiezerspubliek.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra profileert zich als geduchte concurrent. Jarenlang was hij alleen bínnen het CDA bekend: als talent, als denker, als senator. Hoekstra geldt als een aantrekkelijke kandidaat, omdat hij een wat minder typische CDA’er is dan De Jonge. Hij is remonstrants, en presenteert zichzelf meer als een twijfelaar op geloofsgebied. Anders dan zijn degelijke uitstraling doet vermoeden, is hij ook progressiever dan de gemiddelde CDA’er: zo stemde hij als enige CDA-senator vóór het lesbisch meemoederschap.

Het hoeft niet bij deze twee kandidaten te blijven. Ook staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer ziet zichzelf nog steeds als potentiële partijleider. Ze greep in 2012 naast die positie, maar werd door het CDA twee verkiezingen op rij pal achter Buma gezet. Ze sleepte daarbij voor CDA-begrippen ongewoon hoge aantallen voorkeurstemmen binnen. Eerder dit jaar zei ze gevat dat het CDA behalve kroonprinsen (Hoekstra en De Jonge, red.) óók kroonprinsessen heeft. Keijzer is katholiek, en is ook geliefd bij cultureel-conservatieve kiezers. Vooral in het zuiden, waar het CDA flink aan kracht heeft ingeboet, zou ze wellicht stemmen kunnen terugwinnen.

vacant

Waarschijnlijk zal het CDA niet al snel een keuze maken. Door het leiderschap vacant te laten, hoopt de partij veel media-aandacht te vergaren. Maar het CDA wil wel een kroonprinsendrama à la de PvdA voorkomen. Achter de schermen wordt er op gehint dat niet elke kanshebber ook daadwerkelijk kandidaat zal willen zijn. Uiteindelijk kan het dus best gebeuren dat de partij gewoon één kandidaat naar voren schuift. Want partijprominenten als De Jonge, Hoekstra of Keijzer publiekelijk offeren in een onderlinge strijd, dat willen de christendemocraten zien te voorkomen. <

wie wordt CDA-fractievoorzitter?

Met het aanstaande vertrek van Buma is op korte termijn wel een nieuwe CDA-fractievoorzitter nodig. De meest voor de hand liggende kandidaten zijn huidig vicefractievoorzitter Madeleine van Toorenburg en Kamerlid Pieter Heerma (foto’s). Van Toorenburg is met twaalf jaar Kamerlidmaatschap inmiddels een Binnenhofveteraan. Deze Brabantse ND-columnist met een stevig profiel op het gebied van veiligheid, kan als eerste vrouwelijke CDA-fractievoorzitter bovendien een nieuw hoofdstuk aan de partijgeschiedenis toevoegen.

Pieter Heerma, zoon van oud-partijleider Enneüs Heerma, zit sinds 2012 in de Kamer – maar werkt al veel langer op het Binnenhof. Hij onderhandelde samen met Buma over de huidige kabinetsdeelname. Hij kent het regeerakkoord van binnen en buiten, en geldt als sympathiek. Een mogelijk derde kandidaat is Kamerlid Harry van der Molen, een van de meer prominente leden van de huidige Kamerfractie én oud-wethouder van – jawel – Leeuwarden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’