© AP

Trump voert forcing op over zijn grensmuur, nieuwe ‘shutdown’ in aantocht

De Amerikaanse president Donald Trump wil in de laatste dagen van 2018 een miljardendeal voor zijn grensmuur rondkrijgen. Het risico op een ‘shutdown’ van de overheid neemt hij erbij.

Ine Roox

Met de eindejaarsperiode voor de deur lopen de Verenigde Staten alweer het risico op een ‘shutdown’ of een tijdelijke sluiting van de overheidsinstellingen, op 22 december. Het Witte Huis en een aantal federale agentschappen zijn al begonnen met voorbereidingen te treffen. Verschillende begrotingsexperts geloven dat zo’n sluiting – die een impact zou hebben op agentschappen die zich bezighouden met ordehandhaving, nationale veiligheid en huisvesting – dagen of zelfs weken zou kunnen aanslepen. Nu al wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat zo’n kwart van de overheid en meer dan een derde van de ambtenaren, tijdelijk zonder budget vallen.

Wat is er aan de hand? Vanaf begin volgend jaar nemen de Democraten het heft in handen in het Huis van Afgevaardigden. Daarom wil Trump, voor het zover komt, nog een akkoord voor de financiering van zijn fel bepleite grensmuur uit de brand slepen. Hoewel hij steeds zei dat Mexico die muur wel zou betalen, aast de president op 5 miljard dollar voor de bouw van zijn muur aan de grens met Mexico, een proces waarop de Democraten straks sterker kunnen wegen.

© AFP

Weinig animo bij Republikeinen

Vorige week ontving Trump de Democratische leiders in Kamer en Senaat, Nancy Pelosi en Chuck Schumer, maar de standpunten bleken onverzoenbaar. De Democraten houden vol dat zij niet meer dan 1,3 miljard dollar voor de beveiliging van de grens willen goedkeuren. Daarbij zei Schumer meermaals dat de Democraten een ‘shutdown’ van de overheid willen vermijden. Trump onderbrak hem en zei dat hij bereid is de Amerikaanse overheid tijdelijk te sluiten om een akkoord over zijn grensmuur erdoor te drukken.

Maar ook in Trumps eigen Republikeinse partij is er weinig animo voor een sluiting van de overheidsinstellingen. De Republikeinen in het Huis voelen er weinig voor om hun meerderheid af te staan, met een sluiting van de overheid op het palmares. Ze proberen het Witte Huis te overtuigen desnoods een noodmaatregel van één of twee weken goed te keuren, zodat de overheid blijft draaien. Maar daarvan wil Trump niet weten. Daarom sussen sommige Republikeinen dat een ‘shutdown’, hoewel te vermijden, voor de burger geen grote gevolgen hoeft te hebben. “Essentiële diensten zullen gewaarborgd blijven”, zei het Republikeinse Congreslid Richard Hudson al.

Zelfs een gedeeltelijke sluiting van de overheidsinstellingen zou de belastingbetaler honderdduizenden dollars kunnen kosten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER