Foto: Belga Image

Na de wateroverlast in Voeren: meer dan 5 miljoen euro schade

Het schadebedrag na de enorme wateroverlast in de gemeente Voeren is al opgelopen tot ruim 5 miljoen euro. Voor een tiental inwoners moet ook elders onderdak voor een langere termijn gezocht moet worden. Het waterpeil in de Voer en de Berwijn steeg afgelopen weekend zo snel dat de gemeente overlast kende die zwaarder was dan in 2021. 

In sommige woningen stond het water op borsthoogte. Van de 300 huizen waren er 100 zwaar getroffen. Van de 27 personen die vrijdagnacht via noodopvang een ander onderdak nodig hadden, zijn er nu nog een 10-tal personen voor wie een verblijfsoplossing op langere termijn gezocht moet worden.

Voorzitter Hilde Broers (Voerbelangen) van het OCMW in Voeren voegde er wel aan toe dat dat cijfer kan schommelen, want er kunnen nog altijd telefoontjes binnenkomen van bewoners die voor een langere tijd niet in hun huis kunnen blijven, omdat het langer zal duren eer hun huis terug bewoonbaar zal zijn. 

Albert Plusquin woont op een van de laagstgelegen punten in de Dorpsstraat in Moelingen. Het water stond er tot 1 meter hoog. De keuken is onbruikbaar, maar dat is voorlopig nog geen probleem: "De gemeente heeft dat heel goed opgevangen. We worden continu voorzien van broodjes. Straks krijgen we een warme maaltijd. Gisteren was er een frituur waar wij en de hulpverleners gratis terechtkonden."

De kamers op de eerste verdieping van de woning van Albert Plusquin staan nog vol met spullen die ze hebben kunnen redden van het water.
Foto: Lieven Roux

Albert krijgt ook hulp van familie: "Een van mijn dochters is speciaal uit vakantie gekomen om te komen helpen, maar ook andere mensen komen spontaan helpen met een emmer en een dweil."

Gisteren werden de 250 bouwdrogers van de Civiele Bescherming aan de getroffen bewoners uitgedeeld. Morgen komt er een nieuwe lading en dan zal de bedeling opnieuw opstarten. De volle afvalcontainers in Moelingen worden vandaag opgehaald. Meteen erna worden er 4 nieuwe containers geleverd.

In de Dorpsstraat in Moelingen wordt er nog volop opgeruimd en gepoetst, maar veel spullen zijn voor de containter.
Foto: Lieven Roux

Bij het huis van Audrey Meyers in de Viséweg is de kelder en de garage volledig onder water gelopen. Door een lek van een tank met 5.000 milliliter gas was er bovendien ontploffingsgevaar. Nu is het gevaar geweken, maar staat er wel nog water in de kelder. "We kunnen wel terug in ons huis terecht, maar we hebben geen verwarming of warm water", zegt Meyers. "Met 2 jonge kinderen is dat moeilijk, daarom kan ik bij mijn ouders in 's-Gravenvoeren terecht om te douchen."

De omleidingen in Moelingen en 's Gravenvoeren blijven van kracht. De gemeente vraagt nogmaals op deze omleidingen te respecteren, zodat de hulpdiensten hun werk efficiënt kunnen uitvoeren.

Verder worden de weersvoorspellingen nauw opgevolgd, maar bij de technische dienst van de gemeente ligt een aanzienlijke hoeveelheid zandzakken klaar die, indien nodig, ingezet kunnen worden. Ook is het bufferbekken aan de Oude Linde in 's-Gravenvoeren zo goed als leeg, waardoor er op die plaats weer heel wat water kan opgevangen worden. De pomp van de Civiele Bescherming blijft ter plaatse.

Inwoners met vragen kunnen terecht bij de controlepost van de brandweer.
Foto: Lieven Roux

Meest gelezen