© kristin matthyssen

Rukwind blaast wiek van molen

Een felle rukwind blies zondagmiddag rond 14.30u een van de vier wieken van de windmolen van Oelegem kapot. De brokstukken lagen tot op het kerkhof. Tientallen mensen genoten net van hun ‘meulemaal’.

kma

“Gelukkig raakte niemand gewond”, zegt Johnny Van de Velde, voorzitter van heemkundige kring De Brakken, die alles voor zijn ogen zag gebeuren en even vreesde dat de wiek op zijn auto zou belanden. “De wiekstokken en het zeildoek vlogen tot op de begraafplaats. In september heeft onze heemkundige kring een beheersplan ingediend bij de gemeente Ranst voor dringende restauratiewerken. De gemeenteraad heeft dat toen goedgekeurd. Deze gebeurtenissen tonen aan dat het echt hoognodig is.”

Op 18 januari van dit jaar werden alle windplanken van de wieken van de Oelegemse molen al eens weggeblazen door een storm.

Molenaar Luc Verachtert liet de molen zondag draaien. “Malen kunnen we al een tijdje niet meer, omdat het maalwerk vanbinnen hersteld moet worden, maar dat gaan we zelf met de vrijwilligers doen. Voor nieuwe wieken moet nu een subsidiedossier worden opgesteld. Omdat het allemaal maatwerk is, denk ik dat de kosten kunnen oplopen tot ongeveer 25.000 euro.”

Het is nu afwachten hoe snel de molens malen bij het gemeentebestuur van Ranst en de dienst Monumenten en Landschappen. Voorlopig kan de molen niet meer draaien. “Dat is onmogelijk nu het wiekenkruis uit evenwicht is”, legt molenaar Verachtert uit.

Dat de latten in eikenhout en oregon pine rot zijn, is niet abnormaal na twintig jaar. In 1995 werd de windmolen, eigendom van de gemeente, gerestaureerd. Maar de wieken en zeilen dateren van 1998. “Twintig jaar is ongeveer de normale levensduur voor wieken”, zegt Luc Verachtert.

Of hij zich nu gaat vervelen als technisch werkloze molenaar? “Nee, ik help nog in het klompenmuseum in Laakdal en kan mij thuis ook wel amuseren.”

Hollywoodlegende Brian De Palma kwam vorig jaar nog filmen bij de Oelegemse molen. Zijn film Domino zou normaal in Cannes in première zijn gegaan, maar de release is uitgesteld tot volgend jaar.

© KMA

© KMA