Direct naar artikelinhoud
NieuwsSkiën

Met Hirscher beschikt Nederland plots over een skilegende

Marcel Hirscher, specialist op de slalom, tijdens de Winterspelen van Pyeongchang in 2018.Beeld AP

De in 2019 gestopte skiër Marcel Hirscher plant een rentree in de wereldbeker. Niet langer als Oostenrijker, maar als Nederlander. Zijn nationaliteitswisel is al goedgekeurd.

De 35-jarige Marcel Hirscher won in zijn indrukwekkende carrière 8 keer de algemene wereldbeker en behaalde 67 overwinningen in wereldbekerwedstrijden. Hij bezit ook 7 wereldtitels en 2 olympische gouden medailles. De specialist op de slalom heeft een Nederlandse moeder en op grond daarvan ook de Nederlandse nationaliteit.

“Natuurlijk betreuren we zijn besluit om een verandering van nationaliteit aan te vragen. Er zijn de afgelopen dagen veel gesprekken geweest en uiteindelijk hebben we ervoor gekozen hem te steunen”, zegt bondssecretaris Christian Scherer van de Oostenrijkse skibond.

Het plan van Hirscher zou zijn om deze zomer in Nieuw-Zeeland de benodigde punten te behalen om komende winter op het hoogste niveau terug te keren. Het grote doel is het WK van 2025 in Saalbach, niet ver van zijn huis in Oostenrijk.

Hirscher richtte na zijn afscheid in 2019 een eigen skimerk op, Van Deer. Hij deed dat in samenwerking met de sportdrankgigant Red Bull, dat hem nu ook zou ondersteunen.

Zijn voormalige rivaal Felix Neureuther gelooft alvast in een succesvolle comeback. “Hij is ongelooflijk goed. Als Hirscher aan de start staat, wil hij presteren”, zegt de Duitser.

“Het verheugt mij erom. Dit is precies wat het skiën nodig heeft in een tijd die niet gemakkelijk is. Daarmee doelt Neureuther op de aanhoudende discussies over de gevolgen van de klimaatverandering voor de wintersport.

Volgens Neureuther is Hirscher na zijn afscheid in 2019 altijd fanatiek blijven skiën. “Daarom is hij fysiek nog steeds in topconditie.”