© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Onverwacht weer zorgt voor recordoverschot aan elektriciteit

Door een onverwachte wending van het weer was er een maand geleden een onverwacht groot onevenwicht op het Belgisch stroomnet. Hoogspanningsbeheerder Elia diende alle zeilen bij te zetten om het evenwicht te herstellen. Dat gebeurde aan een recordprijs.

blg
Bron: BELGA

Flashback naar zondag 7 april. Het was toen erg zonnig. Weersvoorspellers hadden dat niet verwacht. Die gingen ervan uit dat door grote hoeveelheden Saharazand in de lucht het betrokken zou zijn. Gevolg: er was heel veel productie van elektriciteit door zonnepanelen, veel meer dan verwacht.

LEES OOK. Eén schitterende zomerdag tussen de regendagen: “Geen uitzonderlijk fenomeen”

Concreet was er op piekmomenten 2,5 gigawatt overschot aan elektriciteit, zegt Matthias Detremmerie, energietrader bij leverancier Elindus. “Nooit gezien”. 

Hoogspanningsbeheerder Elia bevestigt dat er op 7 april een groot overschot was aan stroom om weg te werken. “Elia heeft toen inderdaad alle zeilen moeten bijzetten om het evenwicht terug te herstellen”, aldus een woordvoerster van de netbeheerder. “Maar alles heeft gewerkt zoals het hoort”.

Concreet diende de hoogspanningsbeheerder bepaalde contracten te activeren. Het gaat bijvoorbeeld om de waterkrachtcentrale van Coo, die kan dienen als grote batterij. Of het gaat om contracten met grote industriële spelers die hun productie kunnen aansturen om meer of minder elektriciteit te verbruiken. Elia moest ook een beroep doen op de hoogspanningsbeheerders in Nederland, Frankrijk en Duitsland, om overtollige stroom uit te voeren naar die landen.

LEES OOK. Hoe was je Saharastof veilig van jouw auto en wat met je vuile zonnepanelen?

Onevenwichtsprijs

Dat komt natuurlijk aan een kostprijs. Omdat er een overschot was, moest fors worden betaald om die stroom weg te werken. Vorige week pas werd duidelijk hoe groot die onevenwichtsprijs was: -4.574,69 euro voor een megawattuur om 14.15 uur. “Een nieuw record”, aldus Detremmerie. Elia bevestigt die prijs.

Die 7 april was een zondag in de paasvakantie, waardoor er minder vraag was naar elektriciteit. Kerncentrales kunnen bovendien ook niet zomaar aan- en uitgeschakeld worden, zodat er een groot overschot ontstond. De factuur om het onevenwicht te herstellen is voor de evenwichtsverantwoordelijken. Dat zijn grote marktspelers die elk in hun zone daarvoor instaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER