De Gezinsbond wil kindlinten in de stad.© Ward Bosmans

Gezinsbond organiseert buggywandeling en pleit voor ‘kindlinten’

Mechelen -

Woensdagnamiddag maakten een tiental ouders met een buggy een wandeling door de binnenstad van Mechelen. Het was teven de Dag van het Gezin en met dit initiatief vraagt de Gezinsbond om kindlinten in te voeren. Een kindlint kan woonwijken, vrijetijdslocaties en scholen met elkaar verbinden.

Ward Bosmans

Het was al de dertigste keer dat de Internationale Dag van het Gezin georganiseerd werd. “Dit is een belangrijks dag voor de Gezinsbond”, zegt Lien Swinnen, woordvoerder van de organisatie. “Daarom doen we vandaag waar we goed in zijn: gezinnen met elkaar verbinden en een stem geven in het beleid. Met een tiental ouders maken we een buggywandeling door ‘Mechelen Kinderstad’. Met die wandeling vragen we aandacht voor de nood aan een veilige en toegankelijke openbare ruimte. We doen deze actie in Mechelen omdat de stad al heel erg inzet op toegankelijkheid. Wij pleiten bijkomend voor de invoering van kindlinten.”

Een kindlint verbindt woonwijken, vrijetijdslocaties en scholen met elkaar. Op die manier kan een kind zelfstandig verplaatsingen doen, zonder in een gevaarlijke verkeerssituatie terecht te komen. “Dat kan met wegmarkeringen zodat het makkelijk vindbaar is. Of door kruisingen met gemotoriseerd verkeer te vermijden waar het kan. Naast veiligheid biedt een kindlint ook mogelijkheden tot ontmoeting, verbinding en speelruimte op de route zelf. Dat tonen we graag met onze buggywandeling”, legt Lien Swinnen uit.

Een tiental gezinnen nam deel aan de wandeling.© Ward Bosmans

“Als stadsbestuur vinden wij toegankelijkheid enorm belangrijk. We hebben de afgelopen jaren heel wat initiatieven genomen op dat vlak”, zegt schepen van Gezin, Gabriela De Francesco (Voor Mechelen). “Als we daarbij de kinderen een stem kunnen geven dan moeten we dat zeker doen. Als we veilige routes willen maken voor kinderen, waardoor ze zich zelfstandiger in het verkeer kunnen begeven, dan moeten we daar met z’n allen een oplossing voor bieden.”

Een groepje van een tiental ouders en grootouders, waaronder een aantal met een buggy maakten samen met de schepen een wandeling door het centrum van de stad om de Dag van het Gezin op een ontspannen manier af te sluiten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mechelen