Coach Jolien en student Dilan samen met de vier kinderen die ze begeleidde als Kompanjon.© Margot De Clercq

Kompanjon vzw viert vijftiende verjaardag: “Onze studenten ondersteunen niet alleen het kind, echt heel het gezin”

Antwerpen -

Studenten, kinderen, ouders en coaches: iedereen die nauw betrokken is bij vzw Kompanjon vierde samen de vijftiende verjaardag op hun slotfeest in ’t Werkhuys in Borgerhout. Samen met de vzw ondersteunen hogeschoolstudenten kwetsbare gezinnen in kader van hun studie.

Margot De Clercq

Al vijftien jaar koppelt Kompanjon vzw, studenten aan een gezin in een kwetsbare situatie. “Het concept is overgewaaid vanuit Gent waar we samenwerken met studenten van de Artevelde Hogeschool. Ondertussen zijn we ook al vijf jaar in Antwerpen actief met onder andere de Karel de Grote Hogeschool”, legt voorzitter Luk Vermeulen uit.

De werking ging van start in Deurne-Noord en Luchtbal, nadien kwam het Kiel er bij en sinds kort Linkeroever. “Vaak trekken scholen aan onze mouw en reiken ons gezinnen aan die hulp kunnen gebruiken. Als sinds jaar één hebben we wachtlijsten voor gezinnen, maar evengoed voor studenten die willen meewerken.” In Antwerpen helpen zo’n zestigtal studenten meer dan tachtig gezinnen.

Voorzitter Kompanjon Luk Vermeulen draait al sinds het begin mee.© Margot De Clercq

De meeste studenten handelen via een vak Netwerkversterkend werken. Om de studenten te ondersteunen, worden ze opgevolgd door een coach. Die coach organiseert de intakegesprekken met de gezinnen en stelt de student voor aan de familie. Aangezien de studenten vaak slechts een semester ondersteuning bieden, blijft de coach ook een doorlopend aanspreekpunt voor de gezinnen.

Papperassen

Dilan (24) studeert orthopedagogie en was verantwoordelijk voor een gezin met vier kinderen. “Ik ben zelf acht jaar geleden vanuit Turkije naar België gekomen en werd bedolven onder papierwerk. Het was zeer moeilijk om een weg te vinden omdat ik heel slecht opgevolgd en begeleid werd. Ik wilde dus absoluut dat het gezin waar ik aan werd toegewezen dit niet hoefde te ervaren”, legt Dilan uit.

“De moeder is op zichzelf aangewezen want haar man zit nog in Afghanistan. We spreken niet dezelfde taal, maar ik las al haar brieven, herschreef het in behapbaar Nederlands en gebruikte een vertaalfunctie om aan haar uit te leggen wat er in de brieven stond. Zo kon ik haar toch bij alle beslissingen betrekken. Ik schreef de kinderen in bij een scoutsgroep en regelde daar de betaling voor. Ik ging ook naar oudercontacten en werd het aanspreekpunt voor de school.”

Dilan haar lijstje blijft maar doorgaan. “Ze krijgen volgend jaar zeker een nieuwe buddy, dat hebben ze duidelijk nodig. Maar ik ben nu in de laatste maanden toch nog extra gas aan het geven om ook tijdens de zomermaanden opvolging te verzekeren.”

Digitale wereld

Ajse (39) en haar vijf dochters kregen ook twee jaar ondersteuning van Kompanjon Ada. Hoewel het nu al twee jaar geleden is, is Asje nog altijd lovend over de samenwerking. “Zij voelde meteen als er iets was en als er veel stress in ons huis heerste. Dan zette ze me neer aan tafel en liet me gewoon ratelen.”

Asje en haar dochter Zeneb (5) worden opgevolgd door coach Lynn. (vlnr.)© Margot De Clercq

Het was volle lockdownperiode en haar dochter Saliha was toen vijftien jaar. Coach Lynn Vereecken (28) herinnert de periode zich ook nog levendig. “Alle kinderen moesten online les volgen en taken maken. Er moest een doorschuifsysteem voorzien worden met de gsm en de ene computer die ze thuis ter beschikking hadden. Uiteindelijk verzamelden we via het Koning Boudewijnfonds een tweede computer. Ada heeft dan ook alle digitale tools aangeleerd en hielp de moeder een goede cv opstellen. Kompanjon is dus niet alleen begeleiding voor het kind, maar echt voor het hele gezin.”

Slotfeest

Tijdens het jaarlijks slotfeest worden de kinderen, ouders, coaches en studenten uitgenodigd om samen te genieten van activiteiten, hapjes, springkastelen en gewoon gezelligheid in ’t Werkhuys in de Zegelstraat in Borgerhout. “Voor de studenten zit het schooljaar er natuurlijk ook op. Het is een mooi moment om het semester af te ronden omdat ze echt wel naar elkaar toegegroeid zijn”, zegt coördinator Katelijne Beatse.

De kinderen spelen gezellig samen en de ouders kletsen aan tafel. “Ze komen allemaal uit verschillende wijken, maar hier kunnen ze elkaar echt leren kennen en ervaringen te delen. Je merkt ook wel dat ze die onderlinge connectie aangaan.”

Het is het derde slotfeest dat Kompanjon organiseert. “Na die lockdowns heerste de drang om samen te komen. Dat was zo goed meegevallen dat we het zijn blijven doen.”

Kompanjon vzw organiseerde al voor de derde keer een slotfeest om ook de studenten een mooi einde te bezorgen.© Margot De Clercq

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners