De Slovaakse premier is in allerlijl met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht.

Slovaakse premier Robert Fico in levensgevaar na schietpartij, verdachte opgepakt

De Slovaakse premier Robert Fico is neergeschoten en met levensgevaarlijke verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie kon ter plaatse een verdachte oppakken.

De schietpartij gebeurde na een bijeenkomst van de regering in Handlova, een stadje op zo'n 150 kilometer van de hoofdstad Bratislava. Fico was aan het spreken met aanhangers toen iemand het vuur opende.

Er zijn vijf schoten gelost en Fico werd geraakt in zijn buik. Een woordvoerster van het ziekenhuis in Handlova zegt dat Fico bij bewustzijn was toen hij het ziekenhuis binnenkwam. Hij kreeg daar al een korte behandeling, en is dan per helikopter overgebracht naar een ander ziekenhuis met meer faciliteiten.Ā De Slovaakse regering meldt dat Fico in levensgevaar is. De komende uren zullen beslissend zijn, staat op zijn Facebookprofiel.

De Slovaakse ministers van Defensie Robert KalinƔk en Binnenlandse Zaken Matej Neumann hebben in het ziekenhuis van BanskƔ Bystrica een laatste stand van zaken gegeven. "Premier Fico wordt nog steeds geopereerd en hij is er bijzonder ernstig aan toe", meldt KalinƔk.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt "dat er een moordpoging op de eerste minister is gebeurd".Ā Er is ook al een verdachte opgepakt. Op sociale media circuleren beelden die die arrestatie lijken te tonen. Volgens Slovaakse media gaat het om een man van 71. Over een motief is nog niets duidelijk.

Bekijk: Dit is het moment waarop Robert Fico wordt neergeschoten

Videospeler inladen...

"Volgens ooggetuigen waren er niet zo veel mensen aanwezig waar de schietpartij gebeurde", vertelt correspondent Chiem Balduk vanuit Bratislava. "Er stond een klein groepje mensen om de premier en de ministers te begroeten, en maar een man met een spandoek met een boodschap tegen de regering."

Beluister: correspondent Chiem Balduk geeft een eerste verslag van wat er gebeurd is vanuit Bratislava:

Reacties

De Slovaakse president Zuzana Caputova veroordeelt de volgens haar brutale aanval op Fico en wenst hem een spoedig herstel. Ze spreekt van een aanslag op de democratie. "De haatretoriek die we zien in de maatschappij leidt tot daden van haat", zegt Caputova in een mededeling. "Laten we hier alsjeblieft mee stoppen."

Caputova is een politieke tegenstander van Fico. Ze wordt binnenkort opgevolgd door Peter Pellegrini, een medestander van Fico, die in de lente de presidentsverkiezingen won.

Ook de Tsjechische premier Petr Fiala zegt dat hij geschokt is door het nieuws. Onder meer Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Poolse premier Donald Tusk en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz hebben ook hun medeleven geuit.

De Russische president Poetin heeft via een telegram aan president Caputova ook laten weten dat hij Fico een spoedig herstel wenst. "Er is geen rechtvaardiging voor deze monsterlijke misdaad", schrijft Poetin. "Ik ken Robert Fico als een dappere man met een sterke wil. Ik hoop dat die kwaliteiten hem zullen helpen om deze moeilijke situatie te overleven."

Protest afgelast

Door de schietpartij is ook de zitting van het parlement in Bratislava vandaag opgeschort.Ā  De ondervoorzitter van het parlement, een partijgenoot van Fico, noemde het incident de schuld van de oppositie. Er is de laatste tijd veel spanning in Slovakije over een nieuwe openbare omroep. Volgens de oppositie wil de regering van Fico die oprichten om meer controle te krijgen over de media. De wet over die nieuwe omroep moest vandaag behandeld worden in het parlement.Ā 

De leider van de grootste oppositiepartij zegt dat die geweld sterk veroordeelt. Hij roept andere politici wel op om geen uitspraken te doen die nog meer olie op het vuur gooien. De oppositie had vanavond protestacties gepland tegen de nieuwe wet over de openbare omroep, maar die zijn afgeblazen.

Er is al een verdachte opgepakt op de plaats van de schietpartij.
Foto: Reuters
Robert Fico wordt binnengebracht in het ziekenhuis van Banska Bystrica. Zijn toestand is volgens de regering te ernstig om hem helemaal naar Bratislava te brengen.
foto: SKRTVS

Wie is Robert Fico?
Robert Fico is 59 en al voor de vierde keer premier van Slovakije. Hij leidt de links-populistische partij SMER-SD. Hij werd in oktober vorig jaar opnieuw verkozen met een pro-Russische en anti-Amerikaanse agenda. Dat was een politieke comeback, want in 2018 moest Fico nog aftreden na een corruptieschandaal.

Tijdens zijn campagne beloofde Fico dat Slovakije volledig zou stoppen met wapenleveringen aan OekraĆÆne. Hij zegt dat de oorlog daar niet in het belang van Slovakije is en zo snel mogelijk moet stoppen.

De Slovaakse premier staat ook bekend om zijn cassante stijl. Tegenstanders vrezen dat onder zijn bewind Slovakije dezelfde toer op zal gaan als Hongarije, waar de rechtsstaat door premier Viktor Orban is uitgehold. Er zijn dan ook de laatste maanden al vaak protesten geweest tegen zijn beleid, in het bijzonder over veranderingen bij de publieke media, en het terugdraaien van anticorruptiemaatregelen.

Meest gelezen