Vier mannen staan terecht voor diefstallen van onder meer dure vogels en verkeersmobiel met wegwijzers

Vier mannen waren gedagvaard voor een hele reeks diefstallen in Putte, Ranst, Hoboken en Zandhoven. Het Openbaar Ministerie vorderde celstraffen met uitstel omdat de meeste feiten al van enkele jaren geleden dateren.

tdk

Het onderzoek startte toen er op kerstavond 2015 werd geprobeerd om vogels te stelen bij een kweker in Putte. Het inbraakalarm van de volière trad echter in werking en de eigenaar betrapte de dief op heterdaad. De man, Karl J., kon overmeesterd worden en werd even later opgepakt door de politie. J. liet gisteren overigens verstek gaan voor zijn proces.

Omdat er in de streek rond Putte nog meldingen waren van de diefstal van vogels, werd gedacht dat J. nog meer feiten op zijn actief had. Zo werden er begin 2016 140 vogels gestolen bij een andere kweker. “Goed voor een totale waarde van bijna 25.000 euro”, zei de openbare aanklager. Een diefstal die werd toegeschreven aan Gio L. uit Nijlen. Bij hem werden 95 vogels teruggevonden. De andere waren toen al doorverkocht of gestorven.

Kniklader, barbecueset, waterbak,...

L. werd door de speurders van nog meer diefstallen beticht. Zo zou hij betrokken geweest zijn bij de diefstal van een kniklader, een kraantje met een waarde van om en bij de 30.000 euro. Ook de diefstal van een dure barbecueset, een volière, een deur uit een nieuwbouw, een grote waterbak en een tafel werden hem ten last gelegd. Net als de diefstal van de verkeersmobielvan de gemeente Zandhoven. Een aanhangwagen waarin verkeersborden stonden die gebruikt werden voor verkeerslessen op school. Daarnaast werd hij ook beticht betrokken te zijn geweest bij de diefstal van een hoogtewerker van de stad Antwerpen in Hoboken.

Anja D. uit Lier, de ex-partner van Gio, was bij enkele feiten betrokken maar zij praatte tijdens haar verhoor haar ex aan de galg. Ook Davy S. uit Zandhoven was volgens het parket bij enkele feiten betrokken.

De rol van iedereen werd flink betwist door de verdediging. “De onderzoekers hebben zich teveel laten leiden door mevrouw D., die uiteindelijk ook beklaagde is”, klonk het. De onontvankelijkheid van de strafvordering werd gevraagd omdat er volgens een advocaat onrechtmatig bewijsmateriaal - illegale geluidsopnames - werd gebruikt. Bovendien waren er volgens de verdediging veel te weinig concrete bewijzen.

Het Openbaar Ministerie vorderde straffen van zes maanden tot twee jaar met uitstel. Voor Anja D. werd de opschorting gevraagd. Vonnis valt over een maand.