© Bart Van den Langenbergh

Agressieve klant slaat Press Shop kort en klein: ‘‘Hij bedreigde me met de dood’’

Een ontevreden klant ging voorbije woensdag volledig door het lint in de dagbladhandel Press Shop in de Gasthuisstraat in Turnhout. De man vernielde een kassa en trok enkele rekken omver. Zaakvoerder Pascal Henraat liep de dader nog even achterna in de stad. De politie kon de man inrekenen en verhoren.

BART VAN DEN LANGENBERGH

In de krantenwinkel Press Shop in de drukke Gasthuisstraat in Turnhout is het donderdag een komen en gaan van klanten die kranten, tabak en lottoformulieren kopen. Zaakvoerder Pascal Henraat uit Tielen (Kasterlee) bedient alle mensen met een glimlach maar was woensdagnamiddag wel even uit zijn lood geslagen toen een agressieve klant de zaak op stelten zette.

Prepaidkaart

“De man kwam woensdag omstreeks 16u binnen en vroeg heel beleefd een prepaidkaart van Base ter waarde van vijf euro”, legt Pascal Henraat (41) uit. “De man ging naar buiten maar hij kwam twee minuten later weer binnen. Hij vertelde dat hij een verkeerde kaart had gekocht en dat hij eentje van Lyca Mobile moest hebben. Toen ik hem meldde dat ik de prepaidkaart niet zo maar kon terugnemen, werd hij heel kwaad. Hij dreigde me kapot te maken en probeerde me ook vast te grijpen. Ik kon gelukkig ver genoeg achteruit gaan. Daarna heeft hij hier alles van de toonbank geslagen. Hij vernielde een kassa en sloeg al het snoep en wenskaarten uit de rekken tegen de grond. De ravage was enorm.”

Weggevlucht

De agressieve klant vluchtte daarna naar buiten. Pascal Henraat twijfelde geen seconde en liep de man zelf achterna, terwijl enkele andere klanten in de winkel bleven. “Ik liep hem achterna in de Sint-Antoniusstraat in de richting van De Warande. Omdat ik niet lang kan blijven rennen heb ik hem moeten laten gaan. Ik heb intussen ook een foto proberen te nemen, maar dat ging moeilijk”, vertelt de uitbater.

“Een fietser die in de buurt reed, had door dat er iets mis was en is de man blijven volgen. De intussen opgetrommelde politie heeft de man dan wat verderop bij de kraag kunnen vatten.”

(Lees verder onder de foto)

© Bart Van den Langenbergh

De politie heeft de verdachte voor verhoor meegenomen naar het kantoor. “Na het verhoor is de man mogen beschikken. Er is wel een proces-verbaal opgemaakt”, bevestigt Rudy Remijsen, woordvoerder bij de politie regio Turnhout. “Toen onze ploeg aan de winkel kwam, was de dader inderdaad gaan lopen. Hij is bij hem thuis opgepakt.”

Bij het incident raakte niemand gewond, maar de materiële schade was aanzienlijk. “Na al dat geweld bleef de winkel voor de rest van de dag gesloten. Met een paar helpende handen ben ik alles beginnen opkuisen en heb ik ook de hoofdzetel van Press Shop ingelicht”, zegt Pascal Henraat. “Op het moment dat de man agressief werd, stonden er vier klanten in de zaak. In principe hadden we hem kunnen aanpakken, maar hij was helemaal dolgedraaid en razend op dat moment. Ik had de man, ongeveer dertig jaar, hier nooit eerder gezien.” Een van de twee kassa’s in de winkel was donderdag nog altijd onbruikbaar.

© Bart Van den Langenbergh