Gemiddelde klimaatspijbelaar is 17-jarige uit aso die op Groen zou stemmen

© REUTERS

De deelnemers aan de wekelijkse jongerenklimaatmarsen zijn gemiddeld 17 en een half jaar oud, komen overwegend uit het algemeen secundair onderwijs en zien zich vooral op Groen stemmen. Dat blijkt uit een steekproef van politieke wetenschappers aan de Universiteit Antwerpen en de VUB (Vrije Universiteit Brussel). Opvallend is dat ongeveer evenveel meisjes als jongens deelnemen aan de marsen, terwijl vrouwen meestal ondervertegenwoordigd zijn op straat.

adm

Tussen 24 januari en 12 februari bevroegen de onderzoekers 510 volgers van de Facebook-pagina Youth for Climate, van Kyra Gantois en Anuna De Wever. “Het gaat om een zelfselectie-steekproef”, zegt onderzoeker Ruud Wouters. “Die is niet representatief voor de deelnemers aan de jongerenklimaatmarsen. Zo is maar 8,5 procent van onze respondenten Franstalig, terwijl hun aandeel onder de klimaatspijbelaars allicht een pak groter is. Maar ons onderzoek laat ons wel toe om accurate vergelijkingen te maken, bijvoorbeeld tussen jongeren die al deelnamen aan een mars, en jongeren die dat nog niet deden.”

© EPA-EFE

“Beide geslachten nemen in gelijke maten deel”

Deelnemers aan de enquête waren 65,6 procent vrouw en 34,4 procent man. Op de vraag of ze effectief al meestapten in een van de betogingen, antwoordt 54,4 procent van de vrouwelijke respondenten positief, tegenover 57,3 procent van de mannelijke jongeren. Wouters: “Beide geslachten nemen dus in gelijke mate deel aan de klimaatacties. Dat is straf: uit onderzoek blijkt dat vooral mannen protesteren en dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn op straat. Met de klimaatspijbelaars zien we dat deze participatiekloof tussen mannen en vrouwen gedicht is.”

Gemiddeld is de klimaatjongere 17 en een half jaar oud. Van de respondenten die al minstens aan één betoging deelnamen, komt ruim 74 procent uit het aso. Bijna 10 procent komt uit het tso. 58,8 procent van wie al spijbelde voor het klimaat, nam ook deel aan de Rise for Climate-mars van zondag 27 januari.

Op de dag van de survey zag 56,7 procent van de respondenten zich op Groen stemmen. 12 procent weet het niet, 9 procent zou op PVDA-PTB-GO stemmen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen