© WireImage

Zo overtuigde C-mine de wereldberoemde regisseur Tim Burton om zijn tentoonstelling naar Genk te brengen

‘Edward Scissorhands’, ‘Beetlejuice’ of ‘Charlie and the Chocolate Factory’: als regisseur, scenarist en producer is Tim Burton (59) verantwoordelijk voor een resem wonderbaarlijke filmklassiekers. Vanaf augustus volgend jaar kan u in de wereld - én het hoofd - van de creatieve Californiër duiken in C-mine, wanneer de tentoonstelling ‘The World Of Tim Burton’ vier maanden halt houdt in C-mine. De stad Genk trekt hiervoor 500.000 euro uit.

Joey BOUGARD/Chris NELIS

500.000 euro trekt de stad uit voor het aantrekken van de internationale tentoonstelling The World of Tim Burton. Dat is ruim 100.000 euro meer dan betaald werd voor de expo Ray and Charles Eames begin dit jaar. Die leverde zo’n 25.000 bezoekers op. Met de Tim Burton-expo verwacht de stad nog meer bezoekers. “We begroten op een verkoop van 30.000 tickets”, zegt schepen van Cultuur Anniek Nagels (CD&V). “Onder meer omdat Tim Burton door een veel breder publiek gekend is. Dat betekent dat we zo’n 300.000 euro rechtstreeks terug in kas krijgen. Daarnaast investeren toeristen in de Genkse horeca als ze op bezoek zijn in onze stad. Ook dat beschouwen we als opbrengst. Uiteraard valt zoiets moeilijk te becijferen.”

Jaar onderhandelen

De tentoonstelling was eerder al te zien in onder andere New York, Parijs en Mexico City. “We zijn al een paar jaar aan het proberen om deze expo naar C-mine te krijgen”, zegt Hanna Simons van C-mine. “De contacten waren eerst vergeefs, tot Burton twee jaar geleden in Brasschaat kwam filmen voor zijn meest recente film (‘Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children’, nvdr.). Na meer dan een jaar onderhandelen, is het ons toch gelukt. Met dank aan de locatie: de curator van de tentoonstelling, Jenny He, was erg gewonnen voor C-mine. Ze vond de gebouwen iets sprookjesachtig hebben.”

© Tim Burton

Tekenen aan de lopende band

‘The World of Tim Burton’ toont de bijzondere figuren die de Amerikaan uit zijn unieke belevingswereld trekt. “Aan de films van Burton gaat veel denk- én tekenwerk vooraf. Hij tekent dan ook aan de lopende band: op zijn servet in het restaurant, of op een blad papier tijdens een lange vlucht. Deze expo toont het proces achter zijn bekende creaties”, aldus Simons. “Ook de verschillende thema’s in zijn werk worden uitgediept: dat van het vriendelijke monster genre Edward Scissorhands, een figuur door de maatschappij verstoten maar toch aandoenlijk en grappig. Via de tekeningen zie je zijn creaties als het ware ontstaan in zijn hoofd.” De expo bevat 400 objecten: tekeningen, schilderijen en foto’s, maar net zo goed poppen en kleine sculpturen. “Daarnaast zal je in de tekeningen en maquettes ook een glimp kunnen opvangen en enkele ongerealiseerde projecten. We tonen ook enkele films: niet per se de zijne, maar oude films die een bron van inspiratie waren voor de jonge Burton.”

Najaar

© Tim Burton

Vanaf 15 augustus tot en met 28 november kan u in C-mine een kijkje nemen in het hoofd van Burton. “Daarnaast zullen er ook enkele randactiviteiten opgezet worden: in Euroscoop hopen we een filmfestival met Burtons bekendste werk op te zetten, en er zal ook een speciaal ingericht Tim Burton-café opgezet worden in C-mine.”

Of je Burton op een terrasje in de Vennestraat op zijn servet zal zien tekenen? “Hij zal er niet bij zijn op de opening, maar we hopen hem wel in het najaar tot in Genk te krijgen”, aldus Simons. “Daarbij denken we aan een evenement voor het grote publiek, maar net zo goed aan een lezing voor de studenten van de LUCA School of Arts. En we willen hem in contact brengen met bedrijven als Deusjevoo of Painting With Light, die hier op de site zitten en ook actief zijn in de filmwereld.”

‘The World Of Tim Burton’, vanaf 15/8/2018 in C-mine, Genk. www.c-mine.be