© Dirk Vertommen

Kristel (ex-K3) krijgt 9-jarigen stil met ‘unhappy end’: “Hadden jullie liever een ander einde gehad?”

Een klasje van 9-jarigen uit Heist-op-den-Berg mocht maandag ter gelegenheid van de Voorleesweek Kristel Verbeke verwelkomen. De ex-K3-zangeres kwam er voorlezen uit haar eerste boek. Kristel verraste de kinderen met een ‘unhappy end’. Maar dat bleek deel uit te maken van het plan. Want de vragen die dat opriep, bleken net heel waardevol.

Bert Provoost

Het ex-K3’tje bracht onlangs haar eerste boek Alles Kids! uit, waarin ze aan de hand van korte verhalen een aantal moeilijke thema’s bespreekbaar wil maken voor kinderen en hun ouders. Denk maar aan pleegzorg, vluchtelingen, echtscheidingen en ook armoede.

De kinderen van de Vrije Basisschool Heist-Centrum hadden een liedje gemaakt om Kristel te ‘winnen’. “Ze hebben zelf een gedicht geschreven en ik heb er dan wat akkoorden onder gezet en er een liedje van gemaakt. Dat hebben we ingezongen en ingestuurd”, legt juf Nancy uit.

Bij uitgeverij Horizon kozen ze de Heistse inzending als winnaar. En zo klopte Kristel (42) maandagochtend aan bij 4B. De les werkwoorden werd meteen onderbroken en de kinderen kwamen rond hun gelegenheidsjuf zitten.

© Dirk Vertommen

“Er zijn best veel kinderen die maar een halve brooddoos kunnen meenemen naar school. Er is een verschil tussen kunnen kiezen uit drie dikke winterjassen, of drie jaar na mekaar dezelfde jas moeten dragen. Of je hobby niet kunnen doen omdat er geen centen voor zijn. Eén op dertien kinderen leeft in kansarmoede. Dat wil zeggen dat er hier zo drie in de klas zouden kunnen zitten”, legde Kristel als inleiding uit.

De mist in

Kristel toonde dat ze nog steeds geweldig met kinderen kan omgaan en zorgde ervoor dat de klas twintig minuten lang aan haar lippen hing. Het ene lachsalvo wisselde het andere af. Maar gaandeweg veranderde de toon en op het einde vielen de puzzelstukken niet zoals verwacht. Het hoofdpersonage ging compleet de mist in en werd in het verhaal uitgelachen voor een volle klas. De Heistse kinderen lachten plots niet meer en het werd stil: consternatie alom. “Hadden jullie liever een ander einde gehad?”, wierp de nieuwbakken schrijfster op. “Hoe voelt het bij jullie als iemand jullie belachelijk maakt? Is het makkelijk om niet mee te lachen als de rest iemand uitlacht?”

De kinderen kregen in de babbel nadien door wat de bedoeling was. “Ik dacht echt dat het goed zou aflopen, maar dat gebeurt dus niet. Het is goed dat ze ons laat nadenken. Ze wil dat we om anderen geven en elkaar helpen”, snapt Axel Egdom.

© Dirk Vertommen

“Ik ben fan van K3, zowel van de ‘nieuwe’ als van de ‘oude’. Ik ben al naar optredens geweest van Kristel. Dus is het wel speciaal dat ze hier in de klas zit. Ik ben dus een handtekening gaan vragen. En het boek wil ik wel kopen. Het zijn goeie verhalen over dingen waar andere boeken niet over gaan.”

Stomp in de maag

Achteraf was Kristel heel tevreden. “Ze hebben fantastisch goed geluisterd”, lacht ze. “Voor mij was het ook spannend, want ik heb dit boek nog maar een paar keer echt voorgelezen voor kinderen.”

“Of ik ze wilde laten nadenken over armoede? Goh, nadenken niet echt. Ik wilde ze het vooral even laten voelen. Ik wilde ze de ongemakkelijkheid laten ervaren en hen met de vraag confronteren hoe ze er zelf mee zouden omgaan.”

“Maar denk nu niet dat elk verhaal in mijn boek eindigt met een stomp in de maag. Dat zeker niet. Een thema zoals echtscheiding wordt bijvoorbeeld ook benaderd door te vertellen hoe ze een trampoline krijgen en zo de zorgen van zich afspringen. Er zitten ook veel grapjes en leuke momenten in mijn boek”, benadrukt ze.

De kinderen gaven Kristel een luide dankjewel en een stevige groepsknuffel. In ruil liet ze een exemplaar van Alles Kids! achter.

© Dirk Vertommen

© Dirk Vertommen