Direct naar artikelinhoud
Videoclippremière

Exclusief: Bekijk hier de nieuwe clip van UM!, de dj van Zwangere Guy

Als de naam UM! u nog niets zegt, zal daar snel verandering in komen. De dj van Zwangere Guy komt in het najaar met zijn eerste soloplaat en stelt nu zijn eerste single, 'Enelix', voor. Lefto: In Transit-regisseur Kurt De Leijer mocht de videoclip in elkaar boksen. 

"Ik doe meer dan enkel een beat in elkaar flansen: ik heb een duidelijke visie voor elk nummer dat ik maak", vertelde Umi Defoort (22), zoon van jazzlegende Kris Defoort, in januari al aan De Morgen. Dat wordt duidelijk nu Defoort, onder zijn artiestennaam UM!, zijn eerste videcolip lanceert. 'Enelix' is de voorloper van UM!, zijn debuutplaat die in december het licht moet zien.

Hiphopliefhebbers kennen UM! al als de dj van de Brusselse rapper Zwangere Guy, die zijn rhymes ook uitleende voor 'Enelix'. Zijn nog te horen op de track: Jazz, collega van Zwangere Guy in hiphopcollectief STIKSTOF, en de Brusselse rapper Le 77. "'Enelix' is geboren uit de collaboratieve sfeer die er rondom de Brusselse muziekscène heerst", stelt UM! in het persbericht. "We zijn toen allemaal samen de studio ingedoken en het resultaat is deze grimmige harde banger waarin elke rapper zich op zijn eigen unieke manier uitdrukt."

'Hiphoppers die in de lens rappen: sommige mensen vinden dat misschien wat passé, maar ik vind dat nog altijd heel krachtig. Zeker met zo'n rasartiesten'
Regisseur Kurt De Leijer

In de lens

Hij heeft dus een mooi lijstje aan compagnons samengesteld, en daarop staat ook Kurt De Leijer. De regisseur van de Canvas-documentaire Lefto: In Transit mocht immers de opnames van de videoclip, een productie van Post Bills, inblikken.

UM! in zijn nieuwste videoclip.Beeld Screenshot UM

"Ik heb UM! leren kennen op shows van Zwangere Guy, die ik dan weer via Lefto heb leren kennen", vertelt De Leijer. "Hij is een merkwaardig figuur, hij intrigeerde mij. Maar ik heb hem pas voor het eerst ontmoet op een Brussels terras, na een concert in de AB, in het gezelschap van Lefto en Zwangere Guy. Toen liet hij mij die track horen, en ik was meteen verkocht."

Zat ook op dat terras: Bozar-directeur Paul Dujardin. De videoclip van 'Enelix' werd 's nachts in het Brusselse kunstencentrum opgenomen. "Ik denk dat hij dat toen meteen geregeld heeft", aldus De Leijer. "UM! weet heel goed wat hij wil. Hij is heel hard bezig met esthetiek: nog meer dan andere rappers. Hij is heel maf, heel getalenteerd, en heel inspirerend. Hij wilde ook een heel gestileerde clip, en stuurde me meteen een paar voorbeelden van video's door, van Kanye West en Jay-Z."

Regisseur Kurt De LeijerBeeld Bas Bogaerts

De clip werd 's nachts opgenomen in Bozar. "Want overdag is daar altijd wel iets bezig. Maar al die rappers in zo'n Brussels instituut, en dan nog 's nachts, dat werkt. En hiphoppers die in de lens rappen: sommige mensen vinden dat misschien wat passé, maar ik vind dat nog altijd heel krachtig. Zeker met zo'n rasartiesten."

Still uit 'Enelix', de videoclip van Umi / UM! (regie Kurt De Leijer)Beeld Post Bills