Direct naar artikelinhoud
Fraude Belgisch voetbal

Scheidsrechter wraakt onderzoeksrechter. Die kan nu opstappen of het aanvechten

Hans Rieder, de advocaat van scheidsrechter Vertenten.Beeld BELGA

Hans Rieder, de advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, vindt dat onderzoeksrechter Joris Raskin die het onderzoek naar de voetbalfraude voert, zijn werk niet objectief meer kan doen. Hij legde daarom zopas een verzoek tot wraking neer op de rechtbank in Tongeren, meldt De Standaard.

Welke argumenten Rieder gebruikt voor de wraking, is nog niet geweten. Zelf wil hij niet antwoorden op de vraag of hij het wrakingsverzoek kan bevestigen. Wellicht heeft de procedurepleiter als hoofdargument dat Raskin tot begin dit jaar in de licentiecommissie van de voetbalbond zetelde. “We hebben de vraag gesteld of het een eerlijk proces is, want dit onderzoek wordt gevoerd door mijnheer Raskin, die in de licentiecommissie zetelt van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), hetgeen voor mijn cliënt een heel confronterend gegeven is, rekening houdend dat mijn cliënt een arbeidscontract heeft met de voetbalbond”, zei Rieder daar eerder over.

Raskin zelf kan nu binnen de 48 uur opstappen en zich laten vervangen, of de wraking aanvechten. In dat laatste geval kan de procedure nog maandenlang aanslepen.

Scheidsrechter Bart Vertenten is nog steeds aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie en corruptie. Zijn advocaat vroeg eerder al om zijn invrijheidssteling, waarvoor hij enkele argumenten aanhaalde. “De feiten die hem ten laste worden gelegd zijn niet juist. Dat hebben we bewezen aan de hand van screenshots van de wedstrijd en op basis van de verslagen van de Koninklijke voetbalbond”, klonk het.