20 november 2018 om 21:51
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Commentaar: De nieuwe zwarte religie

‘Het valt niet moeilijk er wat lacherig over te doen’, schreef de vorige hoofdredacteur van deze krant zeven jaar geleden. ‘Terwijl Europa serieus aanstalten maakt om af te branden, en andere delen van de wereld allang in brand staan, maken wij ons druk over een van de figuranten uit een oud volksfeest.’ Aanleiding was toen de arrestatie van twee mannen bij de nationale intocht van Sinterklaas in Dordrecht, omdat zij een T-shirt droegen waarop ‘Zwarte Piet is racisme’ stond.

Pas later zouden het OM en de Nationale Ombudsman oordelen dat die arrestatie een vergissing was; buitenproportioneel gewelddadig bovendien. Maar deze krant riep meteen al op tot ontspannenheid. Willen we werkelijk het geweldsmonopolie van de overheid gebruiken om kinderogen af te schermen tegen kritiek op de zwarte rol in een folkloristisch straattheater? En: ‘Is een witte Piet nu echt zo’n probleem, als dat voorkomt dat medemensen zich gekwetst voelen?’

In de daaropvolgende zeven jaar heeft deze krant consequent gepleit voor een Piet-performance die geen aanstoot geeft. Dus zonder die zwarte plamuurlaag, waar onze grootouders niet eens de cosmetica voor hadden. Want ook al hebben sinterklaasvierders brave bedoelingen: de manier waarop Zwarte Piet nu vaak uitgedost en geacteerd wordt, is wél racistisch en kwetsend. Je hoeft maar één keer een kind met donkere huid en kroeshaar bij dit rare toneelspel te zien verstarren, om te weten: dit zogenaamde kinderfeest is helemaal niet voor alle kinderen even aardig. En ­vervolgens is iedere tegenwerping over ‘onze’ traditie, waarvan geen detail zou mogen veranderen omdat ‘zij’ maar een kleine minderheid zijn, ahistorische onzin.

Intussen is er, zeven jaar later, weinig reden meer om lacherig te doen. Het canoniseren van de egaal-zwarte piet neemt radicaal religieuze trekken aan. En terwijl slechts een enkele anti-Pietactivist verbaal ­geweld gebruikt, wordt de beweging als terroristische dreiging afgeschilderd. Zogenaamde ‘provocaties’ zijn door hooligans aangegrepen om hen met walgelijke leuzen en feitelijk geweld te bedreigen en verjagen – allemaal ‘ter bescherming van een kinderfeest’. En nóg wordt er gedaan alsof dit een strijd is tussen een kindvriendelijke meerderheid (‘wij’) en een intolerante minderheid (‘zij’). Politici die zich de rest van het jaar quasiliberaal profileren als hoeder van de vrijheid van meningsuiting, willen zelfs het recht van demonstratie opzijschuiven voor hun kindse wij-feestje.

Een volk dat in een vloek en een zucht z’n gemeenschappelijke godsdienst marginaliseerde, gelooft nu in de heilige zwartheid van Piet. De klassieke VVD’er zou daar wel weg mee weten: achter de voordeur.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.

d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het steeds duidelijker: die vervormt je brein. Is een verbod op sociale media tot 16 jaar een goed idee?

beeld nd

Met het 'instituut van Oranje' moeten koning en onderdaan voorzichtig omgaan, juist nu

Het perfecte koningschap bestaat niet, de perfecte staatsvorm evenmin. Maar dat er één familie is waarmee een natie zich verbonden weet, is uitermate belangrijk. Het vraagt om voorzichtigheid van koning en onderdaan.