Onder meer een kantoor van BNP Paribas werd gevandaliseerd met verf
Foto: activisten

Bankkantoren in Gent beklad met pro-Palestijnse slogans

In Gent zijn afgelopen nacht 4 bankfilialen beklad met verf, er werden pro-Palestijnse slogans aangebracht. Activisten beschuldigen de banken in een mail aan VRT NWS van medeplichtigheid aan de oorlog in Gaza door bepaalde investeringen. De banken ontkennen betrokkenheid.  

De activisten viseerden BNP Paribas en AXA Bank. Er werden telkens 2 kantoren beklad. "We hebben op 4 plaatsen meldingen gekregen van vandalisme", stelt Dirk De Sutter van de Gentse politie. De activisten stuurden een mail naar VRT NWS om de actie te claimen.  

In een statement stellen de activisten dat de banken medeplichtig zouden zijn aan de genocide in Gaza door in bepaalde Israëlische bedrijven te investeren. Ze roepen op tot een boycot en dreigen met meer acties als de banken hun beleid niet veranderen. 

Allan Mathys van AXA Bank ontkent dat er dergelijke investeringen zijn. "We hebben dat al benadrukt, we communiceren open en iedereen kan informatie over ons beleid raadplegen. We betreuren de vandaalstreken van anonieme activisten. Ze maken het onmogelijk om in dialoog te gaan." BNP Paribas was voorlopig nog niet bereikbaar voor commentaar. 

De politie heeft een onderzoek geopend. AXA Bank bekijkt nog of er een klacht komt. Het is niet de eerste keer dat er in Gent bankkantoren beklad werden en dat er pro-Palestijnse slogans achterbleven.  

De activisten verwezen in de slogans naar de oorlog in Gaza.
Foto: activisten

Meest gelezen