ANALYSE. Voor Club Brugge is dit meer dan een hoopvolle zege

© BELGA

Aan de discussie over wie nu de beste ploeg van het land is, doen we niet mee. Dat zullen we wel op 17 mei, na de laatste speeldag van Play-off 1, te weten komen. Club Brugge heeft vooral laten zien dat het nog kandidaat is voor die titel. Blauw-zwart overvleugelde de competitieleider. RB Salzburg en Genk: twee van de vier zware opdrachten zijn al tot een goed einde gebracht.

Ludo Vandewalle

De mentaliteit zit nog goed bij Club Brugge. Uitstekend zelfs. Ze waren dan ook behoorlijk opgedraaid, de landskampioenen. In zowat elke vooruitblik op deze topper werd dit duel beschreven als de Match van de Laatste Kans. Club begon dan ook als een sneltrein. De Genkenaars kregen geen centimeter ruimte en leken niet te weten wat hen overkwam. Honger naar de titel heet zoiets. Het moet trainer Ivan Leko enorm deugd doen dat zijn spelers dit nog opbrengen. Voor de leek is het de meest logische zaak van de wereld maar een spelersgroep die uitgekeken is op zijn coach toont die honger niet. De Club-trainer had ook gevolg gegeven aan de smeekbede van het publiek. Geen Amrabat meer centraal in de defensie en geen basisplaats meer voor Cools. In de tweede helft scandeerden de fans, die Leko bij de vervanging van Vormer drie weken nog uitfloten, opnieuw de naam van de Kroaat. Vormer liep na zijn doelpunt ook naar Leko om samen te vieren. Het toont aan dat de rust is hersteld bij Club. Door de gretigheid die de Club-spelers nog toonden, is deze zege meer waard dan drie punten. Het doet nog mee hoewel de kloof nog altijd acht punten is (vier na de halvering van de punten).

Waar liep het dan mis voor Genk? De keuze van Philippe Clement voor zijn basiself was geen meevaller. Hij offerde De Norre op. In het middenveld mocht Trossard de rol van Pozuelo proberen over te nemen. Ingvartsen mocht zowaar van in het begin nog een keer meedoen. Het werd drie keer niets. De 1-0 van Mata viel doordat Paintsil zijn dekking verwaarloosde. In het middenveld kreeg de competitieleider geen voet aan de grond. Trossard in de rol van Pozuelo leverde niets op. Trossard is op zijn best op de flank. Sinds hij aanvoerder is, heeft hij ook het gevoel dat hij veel moet doen. Te veel. Vooralsnog komt Trossard het best tot zijn recht als flitsenvoetballer. Ingvartsen is dan weer de duurste Genk-speler ooit. Maar terwijl hij vorig seizoen af en toen nog eens een flits liet zien, bleef dat nu ook achterwege. Hij werd dan niet altijd goed aangespeeld maar soms moet je die touch of genius toch zien.

Pozuelo speelde 45 minuten mee. In de tweede helft ging Genk wel wat meer drukken maar Club bleef het meest dreigend. Genk is slechter zonder Pozuelo maar een toverstaf heeft de Spanjaard nu ook weer niet.

Meer over Club Brugge

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video