Terreurverdachten langer in voorarrest

Nieuws
De zeven verdachten die eind september zijn opgepakt vanwege het plannen van een aanslag, blijven langer in voorarrest. Dat heeft de rechtbank van Rotterdam dinsdag bepaald.
anp
woensdag 17 oktober 2018 om 03:00

Rotterdam

De zeven worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie.

Zes verdachten blijven nog negentig dagen in voorarrest. Een zevende verdachte blijft nog zeker 45 dagen in voorlopige hechtenis.

Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen een terreuraanslag plegen op een evenement. Dat wilden ze doen met kalasjnikovs en bomvesten. Op een andere plaats wilden ze een autobom laten ontploffen. Het is nog altijd onduidelijk welk evenement ze op het oog hadden.

Drie van de verdachten, die tussen de 21 en 34 jaar zijn, zijn afkomstig uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen.

Bij huiszoekingen in de woningen van de verdachten vond de politie onder meer aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen voor explosieven voor bomvesten en honderd kilo kunstmest. De kunstmest was mogelijk bedoeld voor het maken van een autobom.

De mannen werden aangehouden na een maandenlang onderzoek, dat begon met informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over een 34-jarige Irakees uit Arnhem. Deze Hardi N. werd in 2017 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 21 maanden voorwaardelijk, voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar de islamistische terreurorganisatie ISIS actief was.

propagandamachine

Advocaat Bart Nooitgedagt, die een van de verdachten vertegenwoordigt, liet weten zich te ergeren aan de manier waarop het Openbaar Ministerie de beslissing over het langere voorarrest bekendmaakte: via Twitter. ‘Gelukkig is er Twitter, zodat ik de beslissing van de rechtbank over de voorlopige hechtenis van mijn cliënt sneller kan vernemen dan via de geëigende wegen ... bellen jullie de advocaten de volgende keer even voordat jullie de propagandamachine laten draaien?’, twittert Nooitgedagt.

‘En niet alleen bij deze zaak’, verklaarde hij in een mondelinge toelichting. ‘Aan cliënten worden beperkingen opgelegd, advocaten worden gemuilkorfd.’ Hij leverde daarbij kritiek op het feit dat familieleden van verdachten, die alleen maar contact hebben met advocaten over hun familieleden, dit soort nieuws dan in de media voorbij zien komen. ‘Dat is niet kies’, stelt Nooitgedagt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen, bij zijn huis in Abcoude. 'Ieder jaar blijft de uitvoering achter bij de planning.'

Definitief dichtdraaien gaskraan belangrijke stap, maar 'versterking huizen is nog een gigantische opgave'

Dinsdagavond stemde de Eerste Kamer in met het definitief sluiten van het Groningse gasveld. Een belangrijke stap, vindt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Prins Constantijn, Ira Van Eelen (dochter van kweekvlees-pionier Willem Van Eelen) en Ron Blaauw (chef kok) zijn proefpanel voor de eerste proeverij van gecultiveerd vlees in Europa bij Meatable in Leiden.

Eerste Europese kweek­vlees­proeverij: 'Een heel mooie worst'

Een primeur in Leiden: woensdag mocht er voor het eerst in de Europese Unie kweekvlees worden geproefd. Onder andere sterrenkok Ron Blaauw en prins Constantijn waren uitverkoren. En, smaakt het?

Een balie in een van de twaalf Co-med-praktijken.

Patiënten van huisartsenketen Co-Med lopen grote veiligheidsrisico's

De bereikbaarheid en acute zorg van Co-Med-praktijken is ondermaats, zo oordeelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een rapport dat woensdag openbaar werd. De inspectie eist verbetering.

Hans Vijlbrief, demissionair staatssecretaris Mijnbouw, praat met Caspar van den Berg (VVD). De senator leek twee weken geleden de sluiting te vertragen.

Groningenveld gaat echt dicht: Eerste Kamer stemt voor wet

Na wat tegenstribbelingen twee weken geleden is de Eerste Kamer nu toch door de pomp: een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdagavond voor het sluiten van het Groningengasveld gestemd.

In Ede organiseert het Nederlands Dagblad op 28 mei, een week voor de Europese Parlementsverkiezingen, een debat met de lijsttrekkers van CDA, ChristenUnie en SGP.

Lijsttrekkers CDA, CU en SGP bij het Europese ND Verkiezingsdebat. Aanmelden kan vanaf nu

De lijsttrekkers Tom Berendsen (CDA), Anja Haga (ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (SGP) gaan op dinsdag 28 mei met elkaar in debat in Ede. Ze doen dat in de eerste editie van het Europese ND Verkiezingsdebat.

Jade Sahin (rechts) zat in de prostitutie en kreeg hulp van Carissa Huizinga (links) van het Overweeghuis in Groningen. ‘Ik werd overvallen met een gevoel van vrede.’

Jade stapte uit de prostitutie en vond God: 'Opeens was die stoere chick met tatoeages verdwenen'

Wat doe je, als je in de prostitutie zit en eruit wilt? De christelijke ex-prostituee Jade stond voor deze vraag. Uiteindelijk kon ze terecht bij het Overweeghuis Groningen. 'Ik voelde altijd al Gods aanwezigheid.'