Luister naar

Plan: estafettekerkdienst tegen dreigende uitzetting

Nieuws
Kerken in Nederland hebben het plan een estafettedienst te houden om te voorkomen dat de Armeense Hayarpi Tamrazyan (21) en haar familie worden uitgezet. Dat meldt de Volkskrant. De familie verblijft inmiddels bijna drie weken in de vrijgemaakt-gereformeerde kerk in Katwijk.
Charlotte Huisman redactie vk
woensdag 17 oktober 2018 om 03:00

Katwijk – Amsterdam

Zolang er een kerkdienst gaande is, mag de Dienst Terugkeer en Vertrek de kerk niet in, is het idee. De kerken willen zich op deze manier hard maken voor Hayarpi en de andere naar schatting vierhonderd asielkinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn en hier zijn geworteld.

Vandaag vergaderen zeker vijf kerkenraden hierover in Amsterdam om te kijken of en wat er mogelijk is, zegt predikant Gerhard Scholte van de Amsterdamse Keizersgrachtgemeente. ‘We gaan bespreken hoe kerkasiel werkt en hoe we met de overheid zouden moeten omgaan in zo’n situatie. En of we voldoende menskracht hebben om zoiets langdurig uit te voeren. Alleen als we dat rond krijgen, kunnen we eraan beginnen.’

Dominee Folkert Rinkema van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Katwijk zegt dat de familie in zijn kerk mag blijven zolang het nodig is, ‘totdat er een aanvaardbare oplossing voor hen komt’. De inzet van zijn kerk voor de familie heeft landelijk de aandacht getrokken van kerken, die hem met deze actie willen steunen.

De kwestie stelt de kerk voor een dilemma, zegt dominee Rinkema. ‘Als kerk willen wij de overheid gehoorzamen, dat schrijft God ons voor. Maar een ander gebod schrijft ons voor dat wij omzien naar mensen in nood. Als ik me voorstel wat de in Armenië politiek actieve vader van dit gezin te wachten staat als hij wordt uitgezet, dan kan ik het als christen niet over mijn hart verkrijgen dat te laten gebeuren. Door het gezin bij ons te laten verblijven, hopen we op een pauzeknop te hebben gedrukt, om de overheid nog even goed de ruimte te geven na te denken waar ze mee bezig is. Wij zien dit niet als actievoeren, maar als een plicht.’

kerkasiel

‘De Algemene wet op het binnentreden schrijft inderdaad voor dat de politie en andere overheidsinstanties de kerk niet binnen mogen komen als er een dienst gaande is’, zegt de in religie en recht gespecialiseerde advocaat Teunis van Kooten. ‘Tenzij er sprake is van een heterdaadsituatie en de net betrapte persoon de kerk binnenvlucht. In het algemeen geldt dat je geen misbruik mag maken van dit recht. Zo is het mijns inziens niet de bedoeling om louter en alleen diensten te houden om justitie dwars te zitten en een inval te voorkomen.’

Vorige maand was er veel aandacht voor de positie van in Nederland gewortelde asielkinderen, door de kwestie van de Armeense tieners Lili en Howick. Op het nippertje kregen zij op 8 september te horen dat ze in Nederland mogen blijven.

kinderpardon

In het kabinet bestaan uiteenlopende visies op het zogeheten Kinderpardon voor gewortelde asielkinderen. De ChristenUnie en ook D66 staan hierin lijnrecht tegenover de VVD. Na de zaak van Lili en Howick hoopte deze groep asielkinderen dat met name de ChristenUnie zich voor hun positie zou inzetten. Maar er zijn weinig zichtbare resultaten geboekt, zeggen de voorvechters van kinderrechten.

Hayarpi is daarover teleurgesteld. Zij en haar familie hadden van de politiek gehoord dat ze de publiciteit moesten mijden om een oplossing achter de schermen mogelijk te maken. Maar dat heeft niets opgeleverd.

‘Wij kiezen ervoor om niet naar buiten te treden met wat we doen voor deze groep, omdat dat de effectiviteit van onze inspanningen schaadt’, zegt de woordvoerder van de ChristenUnie-fractie. ‘We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat wij voor een ruimer Kinderpardon zijn, maar dat het ons niet is gelukt dat in het coalitieakkoord te krijgen.’

Zie ook: "De kerk zorgt heel goed voor ons"

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bezetters bij het UvA-terrein gooien met spullen naar de politie, meldt een verslaggever van het ANP.

De politie is met geweld overgegaan tot het opheffen van de blokkade bij het UvA-terrein

Meerdere demonstranten die het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam blokkeerden, worden opgepakt en afgevoerd door de ME.

De Kanters broer overleed aan kanker. Op het moment dat je hem nog noemt, of bij wijze van spreken een stoel voor hem aan tafel hebt staan, dan is hij er nog.'

Toen Wanda de Kanter rookte, droomde ze dat ze longkanker kreeg. Nu is ze een gevreesde anti-tabaksactivist

De supermarkt mag vanaf 1 juli geen sigaretten meer verkopen. Een overwinning, maar de tabaksindustrie wint ook terrein, ziet longarts Wanda de Kanter. 'Ik heb als arts honderden mensen met longkanker begeleid tot de dood.'

De vierjarige Ava met haar moeder tijdens de oogtest – ‘het oogspelletje’.

Bijziendheid van kinderen neemt sterk toe en de reden laat zich raden: te veel tijd achter het scherm

De helft van de jongvolwassenen heeft een bril nodig - oogartsen spreken inmiddels van een epidemie. De grote boosdoeners zijn de smartphone en de tablet, waaraan kinderen al jong worden blootgesteld.

Demonstranten staan voor de deur van het Binnengasthuis van de Universiteit van Amsterdam.

Pro-Palestijnse mars van studenten door centrum Amsterdam, oproep om gebouwen UvA te bezetten

Een dag na het opbreken van een tentenkamp van pro-Palestijnse studenten bij de Roeterseilandcampus van de UvA, zijn er opnieuw demonstraties rondom de universiteit.

Bewoners keren terug naar het asielschip aan de Nieuwe Kade in Arnhem na een brand in februari dit jaar.

Arnhem gaat 'onevenredig' veel vluchtelingen huisvesten: 'We moeten af van die crisishouding'

De Gelderse hoofdstad gaat voor een periode van 30 jaar 1700 permanente opvangplekken creëren, 1000 meer dan de spreidingswet voorschrijft.

Prinses Amalia in 2022, op de eerste dag van haar studie aan de Universiteit van Amsterdam.

Prinses Amalia stopt met terugstorten van onkostenvergoeding wegens 'verrassende omstandigheden'

Prinses Amalia stopt per 1 januari 2025 met het terugstorten van de 1,5 miljoen euro onkostenvergoeding die zij jaarlijks van het Rijk ontvangt. Haar inkomen van 3 ton blijft zij wel terugbetalen tot het einde van haar studie.