Direct naar artikelinhoud
Toporovski

Deurwaarders vallen binnen op persconferentie over omstreden Russische kunstwerken

De persconferentie van Leo Neels (links) en Catherine de Zegher.Beeld BELGA

Op de persconferentie van Catherine de Zegher, de geschorste museumdirectrice van het MSK in Gent naar aanleiding van mogelijke valse Russische kunstwerken, zijn twee deurwaarders binnengevallen. Vijf kunstexperts hebben een klacht ingediend, al zijn de werken volgens De Zegher wel echt.

Er is een strafonderzoek ingesteld rond het dossier en de deurwaarders kwamen alles noteren wat op de persconferentie gezegd werd, op straffe van 50.000 euro bij een inbreuk. “Wij hebben niets te verbergen”, klonk het bij gastheer Leo Neels.

Twitter bericht wordt geladen...

Het strafonderzoek komt er na een eenzijdig verzoekschrift van vijf kunstexperts en kunsthandelaars naar aanleiding van gecontesteerde Russische kunstwerken in het MSK Gent. De persconferentie ging gewoon door.

In maart werd bekend dat de Toporovski-collectie in het Gentse Museum voor Schone Kunsten mogelijk vals is. Directrice Catherine de Zegher kwam in het oog van de storm terecht en werd tijdelijk geschorst. De echtheid van de werken wordt nog steeds onderzocht.

Twitter bericht wordt geladen...

Nieuw bewijs

Er is volgens De Zegher dan ook nieuw bewijsmateriaal dat aantoont dat de gecontesteerde Toporovski-collectie echt en authentiek is, zo zei ze op de persconferentie.

Het zou gaan om materiaal-technisch bewijsmateriaal, gebaseerd op laboratoriumonderzoek in wetenschappelijke onderzoekslabo’s in Russische avant-gardekunst.

“In totaal werden 12 van de 24 werken getest en geanalyseerd en alle zijn bevestigd en geplaatst in het tijdperk dat aan hen is toegeschreven, en dit door het wetenschappelijk bewijs van de echtheid door de ouderdom van de materialen en de datering van hun gebruik”, zo klonk het.

Het is onzeker of de door De Zegher aangehaalde bewijzen valabel zijn.

Een van de omstreden Toporovski-werken.Beeld BELGA_HANDOUT

De Zegher had verder kritiek op de financiële drijfveren in de kunsthandel. “Stalin heeft deze kunst en kunstenaars een eerste keer vernietigd uit ideologische overwegingen, en nu gebeurt dit een tweede keer door de kunsthandel, en degenen erachter, uit economische en financiële drijfveren. De zaken zijn blijkbaar niet veranderd”, zo zei ze.

Igor Toporovski, de eigenaar van de gecontesteerde werken, beloofde op een later tijdstip met de bewijzen voor de dag te komen.

Nieuw bewijs
Beeld BELGA_HANDOUT