Ook dat nog

Louvre wil Mona Lisa verhuizen om publiek “teleurstelling” te besparen

De Mona Lisa en de massa die het schilderij probeert te bekijken.© Hans Lucas/afp

Om de teleurstelling van toeristen en bezoekers te beperken, denken de beheerders van het Louvre erover na om het beroemde schilderij Mona Lisa, van Leonardo da Vinci, een nieuw plaatsje te geven in het Parijse museum.

gjs

Tussen de 8 en 10 miljoen liefhebbers en toeristen bezoeken elk jaar het Louvre in Parijs. Bevragingen wezen al uit dat de Mona Lisa, het wereldberoemde schilderij van Leonardo da Vinci, daar de hoofdreden voor is. Een blik op de lachende vrouw is voor veel toeristen een droom.

Al is er ook een keerzijde: een recente bevraging – niet representatief, wel tekenend – wees uit dat de Mona Lisa het teleurstellendste kunstwerk ter wereld is. Dat heeft alles te maken met de omstandigheden waarin je het schilderij te zien krijgt. Door de grote massa bezoekers is het dringen om het werk goed te kunnen bekijken in de Salle des États en door de drukte krijgen bezoekers gemiddeld slechts 50 seconden om het in zich op te nemen.

Nieuwe ruimte

Begin april kwamen medewerkers en conservatoren van het Louvre bijeen om het te hebben over hoe de bezoekers er beter ontvangen kunnen worden, meldt Le Figaro. En daar werd ook een nieuw project, ‘Grand Louvre’ genaamd, uit de doeken gedaan. Met een centrale rol voor de Mona Lisa, want die zou ondergebracht worden in een nieuwe speciaal voor haar ontworpen ruimte. “Als we de Mona Lisa in een aparte ruimte hangen, zou dat komaf kunnen maken met de teleurstelling van het publiek”, aldus museumdirecteur Laurence des Cars. In de huidige ruimte komt het schilderij ook volgens haar niet volledig tot zijn recht.

“We denken er al lang over na om het werk te verplaatsen”, zegt curator Vincent Delieuvin in Le Figaro. “En ditmaal is iedereen het er eindelijk over eens. Het is een grote ruimte en de Mona Lisa zou er achteraan in komen te hangen, achter veiligheidsglas, dus in eerste instantie ziet het eruit als een postzegel. Da Vinci wilde een rechtstreekse band tussen het schilderij en de persoon die ernaar kijkt. Dat zou hier kunnen.”

Grote renovatie

Eenvoudig zal de verhuizing niet zijn: er is een nieuwe ingang voor nodig en er moeten twee nieuwe ruimtes in de kelder gecreëerd worden. In een van die twee zou de Mona Lisa dan een onderkomen krijgen.

De renovatie zou ongeveer 500 miljoen euro kosten, een flink bedrag. Het ministerie van Cultuur is vanzelfsprekend voorstander, maar ook in Frankrijk wordt streng toegekeken op cultuuruitgaven. Minister van Financiën Bruno Le Maire wil 25 miljard besparen in de komende jaren en heeft de cultuursector al gevraagd om zijn steentje bij te dragen. Hij is voorstander van het nieuwe project in het Louvre, zolang het niet te veel kost. “Maar de tijd is rijp om het te doen”, zegt Des Cars. “We moeten de status van het schilderij als wereldwijd icoon omarmen.”