maandag 19 februari 2018 - Tongeren
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De actievoerders van Elst-Millen hebben hun horizon verbreed tot het Windpark Tongeren-Riemst en bussen nu massaal brieven. eva

Oproep om massaal bezwaar in te dienen tegen ‘Windpark Tongeren-Riemst’

Actiecomité bust 1.000 brieven voor protest tegen windmolens

Riemst/Tongeren

Het actiecomité tegen windmolens in Millen is met man en macht meer dan 1.000 brieven in Tongeren en Riemst aan het posten tegen het ‘Windpark Tongeren-Riemst’. Op termijn zullen hier waarschijnlijk meer dan 30 industriële molens draaien. De actievoerders roepen met hun brieven op om voor vrijdag 23 februari bezwaar in te dienen tegen de aanvraag van EDF Luminus om de eerste twee molens van het park te bouwen. Het comité ontstond 1,5 jaar geleden toen de plannen van drie enorme turbines in Elst/Millen bekendraakten. Met dit protest verruimen ze hun horizon.

Heel wat inwoners uit het zuiden en westen van Riemst en het oosten van Tongeren hebben de voorbije dagen vermoedelijk verbaasd opgekeken toen ze hun brievenbus openden: daarin zat een witte enveloppe met de vermelding ‘vertrouwelijk’. “Eigenaardig, dacht ik”, vertelt G.V. (58) uit Genoelselderen. “De inhoud sprak voor zich, het is vrij alarmerend.  Als de mensen van het actiecomité gelijk hebben, wordt hier in de buurt op de bedrijvenzone Tongeren-Oost op relatief korte termijn een 30-tal windturbines gebouwd.  Nu staan er al drie in ons dorp en drie in Herderen-Spouwen.  Daar komen er wellicht nog drie bij in Elst-Millen en meer dan 20 vlak over de taalgrens. Dat allemaal binnen gezichtsbereik. Dat lijkt me voor deze omgeving werkelijk van het goede teveel.”

Surfen

Deze bewoner ging dan ook meteen surfen naar www.windmolenklachten.be, heeft het bezwaarschrift tegen de eerste twee molens van Luminus gedownload en verzonden.  “Ik heb absoluut niets tegen groene stroom, maar bouw de windmolens op een plek waar ze zo weinig mogelijk hinderen en waar ze kunnen renderen.”

“Zo’n reacties beogen we”, klinken Guido Durlet en Eric Vossen van het actiecomité. “We willen de mensen wakker schudden voor het te laat is.  Wie nu niet protesteert, kan dat later niet meer.”

Kerstsfeer

“Door hun geografische ligging zijn de hoogste delen van Riemst en Tongeren erg gegeerd bij de energiemaatschappijen, want hier vangen de molens erg veel wind. Al zal de energieproductie nooit meer voorstellen dan een druppel op een hete plaat”, luidt het bij het comité. “Bovendien hebben draaiende molens heel wat nadelen: ze veroorzaken slagschaduw en geluidsoverlast en zorgen zo voor slaapstoornissen, stress en andere gezondheidsproblemen bij tal van buurtbewoners. Vooral de lage tonen werken erg negatief. Dat is medisch bewezen.  Ook ‘s nachts zullen de molens voor problemen zorgen, want de nieuwe turbines moeten voor de veiligheid van de luchtvaart straks voorzien zijn van meedraaiende rode lampen op de wiekuiteinden. Weldra leven we hier in een voortdurende kerstsfeer.”

Te dichtbij

In ieder geval vindt het actiecomité dat de windmolens veel te dichtbij de huizen zullen staan.  “Vlaanderen heeft de inplantingsvoorwaarden recent nog versoepeld in plaats van verstrengd zoals in andere Europese landen. Hier mogen ze op een paar honderd meter van de woningen staan, terwijl dat in Duitsland, Denemarken en Frankrijk veel verder is.  En ook wat de geluidsnormen betreft, is er totaal geen duidelijkheid. De metingen spreken elkaar tegen”, aldus Guido Durlet.

Waardevermindering

Het comité wijst ook op de waardevermindering van huizen en bouwgrond in de omgeving van een windmolenpark. En voor Riemst ook op de onbekende impact van de ondergrondse trillingen op de uitgemergelde ondergrond, waarin aldoor instortingsgevaar dreigt.  Tenslotte klagen de actievoerders ook aan dat voor het hele ‘Windpark Tongeren-Riemst’ geen milieueffectenrapport is opgemaakt, met voorafgaand onderzoek, terwijl dit vanaf drie molens verplicht is door Belgische en Europese wetgeving.  “De overheden leggen het door hen goedgekeurde Verdrag van Aarhuus langs zich neer.  Dat bepaalt dat de burgers bij dergelijke projecten voortdurend moeten geïnformeerd worden, inspraak en medebeslissingsrecht krijgen.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws