Het team van De Geboortepraktijk neemt de Gouden Pinard en bijhorende cheque in ontvangst.© rr

Vroedvrouwen van De Geboortepraktijk slepen Gouden Pinard in de wacht: “Heerlijk om al die commentaren te lezen”

Kontich -

De Geboortepraktijk in Kontich-Kazerne, een groepspraktijk van zeven vroedvrouwen onder leiding van Leentje Van Dijck, heeft de Gouden Pinard 2024 in de wacht gesleept. Die wordt jaarlijks uitgereikt op de Internationale dag van de vroedvrouw.

Bart Roggeman

Voor de achtste keer werd de award, je kunt het de oscar voor vroedvrouwen noemen, toegekend. In totaal reageerden 867 ouders, familie, vrienden en collega’s op de oproep van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV vzw) om een vroedvrouw of vroedvrouwenteam te nomineren voor de Gouden Pinard 2024. Een tienkoppige onafhankelijke jury boog zich over de motiveringen van de meer dan honderd individuele vroedvrouwen en de 36 genomineerde teams, om in beide categorieën tot een top drie te komen.

De Geboortepraktijk mocht de Gouden Pinard in ontvangst nemen, “omdat ze samen sterk staan als collega’s en daarnaast ook sterk samenwerken met een uitgebreid team van andere zorgverleners waar de gezinnen tijdens of buiten de zwangerschap terechtkunnen”, luidt de motivering van de jury.

Birth Matters

De Geboortepraktijk ging van start in september 2019 en begeleidt aanstaande ouders vanaf de zwangerschap tot na het eerste levensjaar. “Het is uiteraard heel fijn om erkend te worden in ons vak en voor wat we al jaren aan het doen zijn”, glundert bezielster Leentje Van Dijck. “Alle nominaties werden gebundeld en kregen we overhandigd, het was heerlijk om al die lovende en leuke commentaren te lezen.”

“Ze betrekken steeds de partner bij hun begeleidingen, vragen geïnformeerde toestemming bij fysieke handelingen en leggen de nadruk op individuele begeleiding”, staat in de nominaties te lezen.

Aan de award was ook een cheque van 1.000 euro verbonden. “Omdat we van mening zijn dat élke vroedvrouw in ons mooie beroep deze erkenning verdient, besloten we met het team unaniem om de helft te schenken aan Birth Matters. Dat is een community die alle vroedvrouwen samenbrengt die autonoom bevallingen begeleiden en die een platform biedt aan (toekomstige) ouders om eerlijke informatie te verstrekken. Met de andere helft gaan we een leuke teambuilding doen, iets wat er bij ons niet aan mankeert, want wij spreken geregeld samen af.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners