© ROV Services

Wrak van Grieks schip dat tragisch lot kende tijdens WOII na 80 jaar ontdekt

Acht decennia nadat de Griekse mijnenveger Sperchios ten onder is gegaan, is het scheepswrak ontdekt op de bodem van de zee.

wver
Bron: The Sun

Van de 136 opvarenden sleurde de mijnenveger 98 personen mee de dieperik in, na een noodlottige samenloop van omstandigheden op die tweede mei 1945, zes dagen voor de overgave van nazi-Duitsland.

Het vaartuig, dat naar verluidt ontworpen was om slechts 75 mensen te vervoeren, was te zwaar geladen met passagiers en goederen. De boot helde tijdens zijn laatste reis gevaarlijk naar links, de mensen aan boord kregen daarom de raad om aan de rechterboeg te verzamelen, maar toen het hevig begon te regenen ging iedereen naar binnen. Na enkele navigatiefouten veranderde de kapitein van koers in een poging om een mijnenveld te ontwijken, waardoor het vaartuig begon te kapseizen, zich met water vulde en zonk. Slechts 38 opvarenden konden gered worden.

Op onderwaterbeelden van de Sperchios is te zien hoe vissen in en uit het roestige wrak zwemmen, op zo’n 9 kilometer voor de kust van het Griekse eiland Hydra. “Het wrak bevindt zich in internationale territoriale wateren ten noordoosten van Hydra, op een diepte van 153 meter”, zegt de Griekse duiker Kostas Thoktaridis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER