24 maart 2018 om 03:00
Luister naar

Ons land is geen smeltkroes, maar een mozaïek

Gezellig wel, bij de Turkse kapper. Zoals altijd.

De zon doorschijnt de zaak, weerkaatst in de spiegels. Oud-Hollandse smartlappen schallen uit de boxen. ‘In Brabant heeft de tijd stilgestaan, vroeger is niet voorbijgegaan.’ Dit is niet het moment om te beginnen over xtc en drugsafval.

Gezellig inhaken is maar het beste. Ja, laten we voor nu maar even net doen of Brabant niet vol ligt met gifvaten. Degene die mij knipt, verstaat de tekst toch niet. Vooraf aan de knipbeurt vertaalt een collega in het Turks wat ik zeg. Vluchtte hij voor Erdogan? Voor de beruchte Turkse dienstplicht? Komt hij alleen wat bijverdienen?

Zwijgend geknipt worden heeft ook wel iets.

Altijd verrassend wie je er tegenkomt, het verloop is groot. Een gevluchte Syriër doet werkervaring op. Een vliesdun jongmens met puistjes draaft op met straffe thee. Sommigen gaan naar het vrijdaggebed in de moskee, anderen geloven geen sikkepit. De één vertelt over zijn gearrangeerde huwelijk, de ander over de olijven uit grootvaders Anatolische boomgaard: zakken vol, in de auto de hele Balkan door, naar Nederland. Alle 28 kilo. ‘Zwarte olijven zijn de lekkerste.’

Die van het gearrangeerde huwelijk heeft zijn Turkse dienstplicht afgekocht. Hij verdedigt Erdogan fel, op het onaangename af. Maar de liefde gaat niet zo diep dat hij voor hem soldaat wil zijn. Uit de gesprekjes blijkt soms dat onze werelden elkaar alleen geografisch overlappen.

De Brabantse charmezanger sterft weg. Er wordt nu geplukt aan uitheemse snaarinstrumenten. Het verbaast altijd hoe menig groot volk zijn gehele, stokoude gevoelsleven weet te ontwringen aan slechts twee- of eensnarige luiten en vedels. Het syncopische ritme klinkt als het geluid van duizend voorbijdravende paarden. Dat past wel goed bij de Turkse geschiedenis. Een oud-Hollands draaiorgel klinkt er maar schril bij.

De kapsalon is een schaarse plek van ontmoeting. Net als de stadsboerderij, de markt, de bibliotheek, de supermarkt en het openbaar vervoer. Plekken waar burgers met elkaar mengen, zijn belangrijk. Of waar ze in elk geval een mozaïek vormen, van afzonderlijke steentjes. Een mozaïek, is dat het minimaal haalbare of het maximaal haalbare in multicultureel samenleven? In elk geval is het beter bij de kapper de politiek maar even op te schorten. Wie geschoren wordt, moet stilzitten. Of heeft Guus Meeuwis nog een idee?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

Kijken naar het Eurovisiesongfestival is een uitputtingsslag - van vulgariteit tot geluidsbehang

Het was best sterk geweest als Israël dit jaar niet had willen meedoen aan het songfestival. Gewoon omdat je als land misschien niet in de stemming bent, vanwege een bloedige oorlog, schrijft Reina Wiskerke.

Lambert Pasterkamp

Zwijgt God in beroemde kerken of kathedralen? Of moeten we beter leren luisteren

Als toerist loop je weleens een kathedraal of kerk binnen om je te verwonderen over de schoonheid. Maar hoor je daar ook iets in van God? Of zijn we te geprikkeld om goed te luisteren?, vraagt Lambert Pasterkamp zich af.

Jan Willem Wits

Als je de twee minuten stilte moet afdwingen, kun je er net zo goed mee stoppen

Direct na de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument op de Dam schreven de media over een ‘waardig’ verloop. Toen Jan-Willem Wits dat las, kon hij zijn ogen niet geloven.

Gerjanne van Lagen

Onze oppas heeft maar één wens: met mensen werken. Van betekenis zijn. Maar dat mag ze niet

De oppas van Gerjanne van Lagen kan niet goed schrijven en doet daarom schoonmaakwerk. 'Ik kijk haar aan, zie een schuw musje, met de potentie van een adelaar.'

nd

In elk nieuw huis komt ruimte voor huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen; idee van Hugo De Jonge

Een gouden idee van minister Hugo de Jonge: elk huis dat vanaf nu nieuw wordt gebouwd, móet ruimte bieden aan huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen.

Hans Werkman

Hoe ik dankzij Google achter een snipper van het leven van Sietje Bauling-Kuiper kwam

Het boekje lag onder de adem van de Amersfoortse Joriskerk op een oud vlooienmarkttapijt. Hans Werkmans vrouw kon het daar niet laten liggen. Daarna begon voor hem de zoektocht naar ‘S. Bauling. Kuiper’.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Als je op dit moment helemaal in orde bent, dan is je medemenselijkheid dat niet

Wat Lysanne van de Kamp raakt is dat de hele wereld toekijkt, vastlegt en deelt hoe tienduizenden onschuldige burgers op de meest verschrikkelijke manieren vermoord worden, maar er toch nog steeds geen einde aan komt.

Feniks de la Fosse

Hun omgeving heeft moeite met het leeftijdsverschil. 'Mijn familie denkt dat ik in een midlifecrisis zit'

Vanaf het eerste moment was het goed, zegt een stel tegen Feniks de la Fosse. Toch krijgen ze bezwaar vanuit hun omgeving vanwege het leeftijdsverschil. 'Mijn ouders zien me als hun kleine meid die ze willen beschermen.'

Julia ter Beek is journalist en werkzaam in de ouderenzorg.

Een ontevreden en zieke man leerde mij iets waar ik nog bijna elke dag aan moet denken

Hij leidt een pijnlijk en oncomfortabel leven, is afhankelijk van zorg. Echt léven zat er voor hem niet meer in, was zijn idee. Aan Julia ter Beek vertelt hij dat hij van dode bloemen houdt.