Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Kris Peeters en Charles MichelBeeld BELGA

Het federale kernkabinet heeft een akkoord bereikt over de begrotingscontrole, een 25-jarige sp.a-onderzoekster bracht het F-16-schandaal aan het rollen en de agent die de plaats innam van de gijzelaar in Trèbes is overleden.

In het nieuws

1. Regering-Michel krijgt begroting op orde

De klus van 1,4 miljard euro is geklaard met vooral technische correcties. Er komt onder meer een versterking van de koopkracht en de strijd tegen de armoede wordt opgevoerd. Voor dat laatste worden extra middelen vrijgemaakt.

2. Interview met Melissa Depraetere, de onderzoekster van sp.a die het rapport over de F-16's opgroef

Ze is 25, zit niet in het parlement, en doorploegt liever dossiers dan dat ze de aandacht trekt. Toch was het Melissa Depraetere (sp.a) die afgelopen week voor het eerst in drie jaar de regering echt kon raken. "Er heeft niet één misnoegde verklikker in het leger op de verzendknop geduwd. N-VA spint dat, maar er leven overal in het leger veel frustraties."

Melissa De Praetere (SP.A)Beeld Franky Verdickt

Ondertussen vindt Luc Huyse (80), emeritus hoogleraar sociologie aan de KU Leuven en nestor der Vlaamse Wetstraat-watchers,  dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) moet opstappen.

Generaal-majoor Frederik Vansina en minister van Defensie Steven VandeputBeeld BELGA

3. Vier doden in naam van Salah Abdeslam

De aanslag in het Zuidwest-Franse Trèbes is de eerste die IS dit jaar in Westen opeist. Met zijn eis dat Salah Abdeslam wordt vrijgelaten, gaf dader Redouane Lakdim te kennen dat de aanhang van IS zich nog niet gewonnen geeft. Arnaud Beltrame, de luitenant-kolonel van de gendarmerie die bij de gijzeling de plaats innam van een van de gijzelaars, is intussen overleden. 

De Super U-supermarkt in Trèbes, waar de aanslag plaatsvondBeeld AFP

4. Wereld houdt adem in: handelsoorlog tussen VS en China barst los

Fait vos jeux, rien ne va plus. De handelsoorlog waar Donald Trump op aanstuurde, is uit de startblokken geschoten. China neemt tegenmaatregelen, maar wacht vooralsnog met zijn handelsatoombom. Europa zit tussen hamer en aambeeld.

Xi Jinping en Donald Trump tijdens een ontmoeting in november 2017Beeld AFP

Dit weekend in De Morgen

1. Koning van de Kemmelberg: een unieke sixtiesvilla

Let goed op als u zondag naar Gent-Wevelgem kijkt. De Kemmelberg vormt niet alleen het decor van ­heroïsche wielerkoersen, er staat ook een heel ­bijzondere villa op de heuvel. Je wordt er prompt terug naar de jaren 60 gekatapulteerd.

Dit weekend in De Morgen
Beeld Verne
Dit weekend in De Morgen
Beeld Verne

2. U bent wat u liket

Elk duimpje dat u op Facebook uitdeelt, geeft een stukje van uw karakter prijs. Met al die duimpjes samen, kan men tegenwoordig voorspellen welke politieke boodschappen u kunnen bekoren. Zal de democratie het digitale tijdperk overleven?

Dit weekend in De Morgen
Beeld EPA

3. Hoe nieuwe media ons maatschappijmodel onderuit schoppen

"Elk nieuw medium herschrijft de spelregels zodat een ander soort politicus komt bovendrijven. Met de opkomst van sociale media is dat niet anders. Het gaat er niet om je moment te kiezen, maar om systematisch aanwezig te zijn in het debat. Je bereik wordt niet bepaald door het mediakanaal, maar door je publiek zelf, dat de mogelijkheid heeft om jou te ‘sharen’," schrijft econoom en filosoof Rogier De Langhe.

4. Het tv-fragment dat niemand opviel: die Senegalese verdediger kon er echt wel iets aan doen

Net na het laatste fluitsignaal foeterde een Moeskroen-speler dat zijn ploegmaat Eupen met opzet de 1-0, de 3-0 én de 4-0 had laten scoren. ‘De fans van Mechelen zullen zich afvragen of we het niet opzettelijk hebben gedaan.’ Het tv-fragment dat niemand opviel en een poging van Douglas De Coninck om daar in Moeskroen met iemand over te praten