Boze groep gelovigen wil eerherstel voor kerk met gekruisigde “satanische” koe. “Stop blasfemie en ontaarde kunst”

Zondagnamiddag hebben een vijftiental gelovigen zich verzameld aan het kerkje van Kuttekoven in Borgloon om het kerkje, waar kunstenaar Tom Herck het omstreden kunstwerk ‘The Holy Cow’ heeft geïnstalleerd, weer “in eer te herstellen”. De actie werd georganiseerd door het Katholiek Forum vzw.

Op sociale media riep het Katholiek Forum al op tot actie. Zondagnamiddag verschenen een vijftiental personen uit heel Vlaanderen aan het kerkje in Kuttekoven. De kerk is nog niet ontwijd, toch kon kunstenaar Tom Herck er zijn kunstwerk ‘The Holy Cow’ installeren: een gekruisigde koe, omgeven door melk. Volgens het Katholiek Forum “een satanisch beeld en een wansmakelijke belediging aan God en het Katholicisme.”

LEES OOK: Ruzie, opstand en vandalisme: ‘Gekruisigde koe’ verdeelt inwoners van Kuttekoven (N+)

Met rozenkransen, een kruis en een bord met duidelijke boodschap naar de kunstenaar en bisschop Patrick Hoogmartens: “Stop blasfemie en ontaarde kunst - Bid om eerherstel”, maakte het groepje gelovigen haar standpunt duidelijk. “We zijn teleurgesteld in Patrick Hoogmartens”, zegt Dries Goethals, voorzitter van het Katholiek Forum. “Hij onderneemt niets tegen het zogezegde kunstwerk, omdat hij geen weerstand wil. Hij doet het in zijn broek voor de media. Daarom zijn wij gekomen om hier te bidden, omdat het Katholicisme hier is onteerd.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Geen belediging

Kunstenaar Tom Herck was ook aanwezig en reageerde, na enkele gebeden aangehoord te hebben, op de actie. “Ik ben blij dat jullie gekomen zijn”, aldus Herck. “Iedereen mag zijn mening hebben, als we maar vredig met elkaar blijven omgaan.” Volgens Herck is zijn kunstwerk echter geen belediging aan het Katholicisme, maar een verwijzing naar de verspilling in onze maatschappij.

Vandalisme

Zowel het vandalisme aan ‘The Holy Cow’, als de brandstichting aan de Gasthuiskapel in Borgloon, waar Herck een tentoonstelling houdt, is een zaak waar beide partijen het wel over eens zijn. “Dat is natuurlijk een brug te ver”, aldus Goethals. “Vandalisme hoort niet en dat doe je dus niet. Ik hoop dat die daders snel gevonden worden.”

De vzw Katholiek Forum telt 65 leden, waarvan een vijftigtal Vlamingen en zo’n tien Nederlanders.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen