Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Wetenschappers hekelen gebrek aan cijfers over migratieachtergrond en crimineel gedrag

Agenten arresteren enkele jongeren na de rellen in Brussel vorige maand.Beeld Photo News

"Belgische politici mogen niet langer wegkijken van de problemen", stelt de Nederlandse criminoloog en antropoloog Frank Bovenkerk van de Universiteit Utrecht. De Nederlandse wetenschapper heeft het meer specifiek over het tekort aan statistische data in ons land die een link leggen tussen misdrijven en de etnische herkomst van de daders.

De Nederlander Bovenkerk en de Brit Tariq Modood van de Universiteit van Bristol werden een jaar geleden door de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten uitgenodigd. Ze moesten antwoorden geven op de vraag hoe onze samenleving de multiculturaliteit aankan. De twee buitenlanders gingen hiervoor een jaar lang de dialoog aan met belangrijke stakeholders en Vlaamse onderzoekers.

Bovenkerk moest vaststellen dat cijfers over migratieachtergrond en crimineel gedrag in ons land volledig ontbreken. "Dat komt door de angst dat iemands privacy hiermee wordt geschonden. België is in de hele wereld de kampioen van de bescherming van demografische gegevens", zegt Bovenkerk. 

Struisvogelpolitiek

Niet alleen politici, ook wetenschappers in ons land vinden het onderzoeken van de link tussen misdrijven en iemands (migratie)achtergond een taboe, zegt Bovenkerk. "Denk maar aan criminologe Marion Van Son die op vraag van de toenmalige minister van Justitie Verwilghen (Open Vld) in 2000 gegevens probeerde te verzamelen over de herkomst van jonge criminelen. Toen puntje bij paaltje kwam mochten de resultaten niet worden vrijgegeven." Volgens Bovenkerk maken ook collega-wetenschappers in België best een einde aan de struisvogelpolitiek. 

Bovenkerk maakte ook een vergelijking tussen de Brusselse gemeente Molenbeek en Mechelen, omdat beide een relatief grote groep Marokkanen tellen. "Het viel op dat men in Mechelen veel meer controle heeft op de Marokkaanse gemeenschap, omdat er door enkele mensen een sterke controle op de jongeren wordt uitgeoefend. Die sociale druk binnen de eigen gemeenschap ontbreekt in grote mate bij de Brusselse Marokkanen en dat verklaart voor een deel het verschil", aldus Bovenkerk.

Tariq Modood, een autoriteit in de Angelsaksische wereld als het over etniciteitspolitiek gaat, had het in zijn studie vooral over de religieuze component in onze samenleving, en dus ook binnen migrantengemeenschappen. Hij verdiepte zich onder meer in religieuze opvoeding op school en prees enerzijds het gemeenschapsonderwijs in ons land. Net omdat het kinderen toelaat om gewettigd afwezig te blijven op feestdagen in hun (geloofs)gemeenschap. Tegelijk bekritiseerde hij datzelfde gemeenschapsonderwijs, omdat ze zichtbare religieuze kledingstukken verbiedt, "wat Vlaanderen op één lijn stelt met gebieden met de meest anti-multiculturele politiek in Europa."