maandag 18 juni 2018 - Buitenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Het idyllische Korfoe ligt er als een vuilnisbelt bij. twitter Ralf Becker

Idyllisch eiland Korfoe vergaat in eigen vuilnis

korfoeWie op vakantie vertrekt naar het Griekse eiland Korfoe, neemt beter een neusknijper mee. Straten en zelfs stranden liggen er vol stinkend afval. Monique Vancauwenbergh, een Belgische die er op reis is, zegt dat de situatie compleet uit de hand loopt.

“Van de luchthaven naar ons dorpje kwamen wij om de zoveel kilometer vele meters afval, zakken en dozen tegen, gewoon op straat”, zei ze aan ‘VTM Nieuws’. “Ook in het centrum van Korfoe, vlak voor het koninklijk paleis, ligt een berg afval.”

De toeristen moeten zonnebaden tussen ­afvalzakken met uitwerpselen en maandverbanden. Het probleem is dat de bestaande vuilnisbelt propvol zit. In principe moet er een ander gebied aangeboord worden voor een nieuwe vuilnisbelt. “Maar dat stoot telkens op protest van de omwonenden”, zegt Vancauwenbergh.

De Vlaamse betreurt dat reisorganisaties de toeristen niet hebben gewaarschuwd. Maar volgens touroperator TUI kon dat niet. “TUI werd hierover pas recent ingelicht. Voorlopig gaan alle reizen naar Korfoe door omdat de vakantiebeleving in de hotels momenteel niet wordt bedreigd.”

Het afvalprobleem op het Griekse vakantie-eiland zorgt al enkele jaren voor moeilijkheden. Deze keer gaat het om een overvolle vuilnisbelt, de vorige keer zorgde een staking voor regelrechte chaos en overlast. Het lokale bestuur doet ook niet al te veel moeite om de straten schoon te houden. Een rechtbank heeft de burgemeester en een andere bestuurder onlangs nog veroordeeld omdat een gemeentewerker opdracht had gegeven om een lading afval simpelweg op straat te dumpen. (mkm)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws