© BELGA

Expansieplannen UHasselt: KUL-rector waarschuwt voor versnippering middelen

In reactie op de plannen van de UHasselt om in de toekomst twaalf nieuwe opleidingen te gaan inrichten waarschuwt Luc Sels, rector van de KU Leuven, voor een versnippering van Vlaamse middelen voor kostenintensieve studierichtingen. Verwijzend naar de bestaande goede samenwerking tussen beide universiteiten, hoopt Sels op een constructief overleg met UHasselt.

Vorige week donderdag zette de raad van bestuur van de UHasselt het licht op groen voor dit ambitieus uitbreidingsplan dat onder meer nieuwe opleidingen burgerlijke ingenieurs, masters in geneeskunde, een nieuwe faculteit Humane Wetenschappen... en dergelijke voorziet.

“We werken op dit ogenblik al goed samen met UHasselt voor een aantal opleidingen. Zo hebben zich bijvoorbeeld voor onze gezamenlijke opleiding Industriële Ingenieurswetenschappen dit academiejaar al 19 procent meer studenten ingeschreven. Over dit plan zullen we met UHasselt dan ook het gesprek aangaan en hiervoor de nodige tijd uittrekken”, aldus Sels.

Sels waarschuwt er vooral voor om in Vlaanderen geen middelen te versnipperen voor kostenintensieve opleidingen zoals burgerlijk ingenieurs en geneeskunde. “In vele landen zien we net dat de middelen voor die opleidingen geconcentreerd worden om op die manier grote, krachtige instellingen te realiseren. De technische universiteit van Aachen bijvoorbeeld heeft een budget dat overeenkomt met dat van de hele KU Leuven”, aldus Sels die hierbij tevens verwijst naar het mede door de UHasselt ondertekende memorandum naar aanleiding van de verkiezingen volgend jaar dat de Vlaamse universiteiten woensdag zullen bekendmaken en waarin ze verhoging van de financiële middelen bepleiten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer