De Distinguished Gentleman's Ride zamelt geld in voor het goede doel.
Foto: Lieven Roux

Gentlemen op vintage motoren zamelen geld in voor onderzoek naar prostaatkanker en mentaal welzijn bij mannen 

Ongeveer 200 motards in maatpak zijn vandaag van Genk naar Tongeren gereden. Met de Distinguished Gentleman's Ride zamelen ze geld in voor onderzoek naar prostaatkanker en naar mentale gezondheid bij mannen.

Neen, we zijn niet op een filmset van Peaky Blinders. Het zijn de heren en ook enkele dames van de Distinguished Gentleman's Ride die deze voormiddag halt hielden aan het kasteel van Pietersheim in Lanaken. Om 10.30 uur zijn ze aan het Thor Park in Genk vertrokken met als eindbestemming het oldtimerevenement Fast & Vintage in Tongeren.

Ongeveer 200 deelnemers rijden vandaag in Limburg in maatpak op klassieke en vintage motoren voor het goede doel. Samen hebben ze bijna 20.000 euro opgehaald voor onderzoek naar prostaatkanker en mentale gezondheid bij mannen, een recordbedrag.

Ongeveer 200 motards hebben deelgenomen aan de Distinguished Gentleman's Ride van Genk naar Tongeren.
Foto: Lieven Roux

De Distinguished Gentleman's Ride is een wereldwijd evenement dat in 2012 is ontstaan in Sydney (Australië). Ondertussen rijden in 121 landen 500.000 deelnemers voor het goede doel. Daarbij haalden ze samen al 45 miljoen dollar op.

Michel Meyers is gastheer van de Distinguished Gentleman's Ride in Genk.
Foto: Lieven Roux

Ook voor de gastheer van de Distinguished Gentleman's Ride in Genk, Michel Meyers, is prostaatkanker helaas iets wat dichtbij komt. "Ik heb al een aantal gevallen van kanker gehad in de familie. Enkele jaren geleden ben ik mijn broer verloren aan de ziekte. Dat is voor mij een persoonlijke reden om te helpen dit op touw te zetten en te ondersteunen."

Yannic Raskin is uroloog, gespecialiseerd in oncologie maar ook motorliefhebber.
Foto: Lieven Roux

Prostaatkanker is een van belangrijkste doodsoorzaken bij mannen

Yannic Raskin is uroloog aan het ZOL in Genk, gespecialiseerd in oncologie, maar is ook motorliefhebber. Hij heeft zelf een motor gerestaureerd tot een zogenaamde caféracer. "Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker in België bij mannen", zegt de uroloog. "Bij velen heerst de idee dat prostaatkanker wel veel voorkomt, maar niet dodelijk is. Dat klopt niet, prostaatkanker staat nog altijd in de top 3 van doodsoorzaken bij mannen."

Mannen tussen 50 en 75 wordt aangeraden jaarlijks een bloedtest te laten doen

Yannic Raskin, uroloog aan het ZOL Genk

"Mannen die de kanker op tijd willen opsporen, wordt aangeraden om zich jaarlijks tot tweejaarlijks te laten testen met een zogenoemde PSA-test", legt de uroloog uit. "Dat gebeurt best vanaf de leeftijd van 50 jaar tot 70 à 75 jaar, tenzij bij familiale belasting. Dan begin je best al vanaf 45-jarige leeftijd."

Geld inzamelen voor onderzoek naar prostaatkanker en mentale gezondheid bij mannen is het goede doel van de Distinguished Gentleman's Ride.
Foto: Lieven Roux

"Wereldwijd zijn er meer dan 100 goede doelen waar het ingezamelde geld naartoe gaat", zegt de uroloog. "Die zijn allemaal gerelateerd aan ofwel prostaatkanker of de (mentale) gezondheid van mannen. Onderzoek naar prostaatkanker wordt maar gedeeltelijk gefinancierd door de overheid en bedrijven. Maar er zijn nog veel dingen die we willen weten en onderzoeken, maar waarvoor geen geld is."

"Daarom is het goed dat initiatieven zoals deze dat soort onderzoeken toch een kans geven. De Belgische Vereniging van Urologie, waar ik deel van uitmaak, wil al zeker het aantal doden door prostaatkanker per dag in België verminderen van 4 naar 3. Daarnaast willen we er ook voor zorgen dat mensen minder last hebben van een behandeling. Het kan dan gaan om een lokale behandeling, zoals een operatie of een bestraling, maar ook om bijvoorbeeld hormoontherapie."

Bekijk: Distinguished Gentleman's Ride is gestart in Genk

Videospeler inladen...

Meest gelezen