Direct naar artikelinhoud
Begroting

IMF raadt België aan om ook in aanloop verkiezingen uitgaven onder controle te houden

IMF raadt België aan om ook in aanloop verkiezingen uitgaven onder controle te houden
Beeld EPA

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is tevreden met de economische groei in België, de doorgevoerde hervormingen en de begrotingsinspanningen. Maar de instelling raadt de overheden aan om ook in de aanloop naar de verkiezingsjaren de uitgaven onder controle te houden.

De internationale financiële instelling lichtte vandaag de aanbevelingen toe die volgen op het jaarlijkse werkbezoek aan ons land.

"Deze gunstige economische omgeving biedt een belangrijke kans om voort te gaan met maatregelen om de veerkracht en het groeipad van België te versterken", zei IMF-delegatieleider Christian Mumssen. Het is gemakkelijker dit te doen in goede tijden dan tijdens een recessie, klonk het.

Op begrotingsvlak is het daarom bijvoorbeeld belangrijk om ook in de aanloop naar de verschillende verkiezingen de vinger op de knip te blijven houden. "Het is belangrijk om deze lijn aan te houden en de uitgaven te blijven beperken, ook in de periode voorafgaand aan de verkiezingen. Dit om niet alle geboekte vooruitgang teniet te doen."

'De lijn om uitgaven te beperken moet worden aangehouden, ook in de periode voor de verkiezingen. Dit om niet alle geboekte vooruitgang teniet te doen'

Voorts is het IMF tevreden met de hervorming van de vennootschapsbelasting. Maar die hervorming moet aangevuld worden met bijkomende maatregelen om de inkomsten te waarborgen."Het wordt zeer belangrijk om het niveau van de inkomsten te vrijwaren", zei Mumssen.

In het mandje van fiscale adviezen voor ons land zitten onder meer een versterking van de ecofiscaliteit en het opheffen van allerhande aftrek- en vrijstellingsmogelijkheden. Daarbij viseert de instelling duidelijk de fiscaal voordelige bedrijfswagens.

Ander pleidooi

Mumssen pleit bovendien voor een "gelijker speelveld voor alle bedrijfs- en investeringsactiviteiten". Daarbij denkt de instelling van topvrouw Christine Lagarde aan een breed scala aan belastingen: "We raden aan om een hele reeks belastingskwesties rond kapitaal en investeringen te herzien", zei Mummsen, om "economische distorsies" weg te werken. Hij haalde bijvoorbeeld aan dat rente en dividenden aan 30 procent roerende voorheffing onderworpen zijn, maar dat er anderzijds geen belasting op kapitaalwinsten ofte meerwaarden is. Huurinkomsten zijn dan weer "fiscaal zeer gunstig".

Ook op uitgavevlak blijft er werk aan de winkel voor de overheden

Ook op uitgavevlak blijft er werk aan de winkel voor de overheden. Zo breekt het IMF een lans voor het verlagen van de subsidies, meer administratieve efficiëntie en betere coördinatie tussen de overheden, beperking van de groei van de gezondheidszorg en sociale uitkeringen meer gericht op de meest kwetsbaren.

Arbeidsmarkt

Op de arbeidsmarkt ontwaart het IMF nog grote verschillen in de regionale werkloosheidscijfers. Beter onderwijs en opleidingen voor de meest kwetsbare groepen moeten het grote onbenutte potentieel op de arbeidsmarkt beter ontsluiten. De arbeidsmarkt is erg versnipperd, bijvoorbeeld met grote verschillen inzake werkloosheid tussen hoog- en laaggeschoolden en tussen mensen geboren in de EU en daarbuiten.

Tot slot steunt het IMF het voorstel van de Nationale Bank om de Belgische banken een extra kapitaalbuffer op te leggen voor hun portefeuille risicovolle hypothecaire kredieten. Die maatregel moet een verhitting van de huizenmarkt tegengaan, maar een eerste voorstel wees de regering eerder dit jaar af. Het IMF acht het daarbij nuttig om de regelgeving aan te passen zodat de Nationale Bank meer mogelijkheden heeft om maatregelen op te leggen aan de financiële sector.

Van Overtveldt: "Een opsteker"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt reageert optimistisch op het rapport van het IMF. "Dit rapport is, na de positieve analyse vanwege de Nationale Bank vorige week, opnieuw een opsteker. Het IMF spreekt zijn waardering uit voor de hervorming van de vennootschapsbelasting. Het Monetair Fonds ziet duidelijk een positief momentum, mede dankzij het grote pakket aan doorgevoerde hervormingen, die hun effect niet missen", aldus de minister.

"De positieve evoluties worden opnieuw bevestigd: meer groei, meer koopkracht en een budgettaire verbetering", zegt Van Overtveldt nog. "De analyses en adviezen moeten ons ertoe aanzetten om te blijven hervormen."