vrijdag 21 september 2018 - Hamont-Achel
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Omdat de hulpdiensten op de grond niet kunnen blussen, laten ze het vuur gecontroleerd uitbranden. gvb

- Mogelijk niet-ontplofte munitie op schietterrein


- Geurhinder tot in Nederland

Brand op militair domein te gevaarlijk om te blussen

Hechtel-Eksel/Leopoldsburg

Op het militaire schietterrein op de grens van Leopoldsburg en Hechtel woedt al vier dagen een brand. Tot in de verre omgeving is er geurhinder, met zelfs klachten van over de Nederlandse grens. Mogelijk ligt er niet-ontplofte munitie op het terrein, waardoor de hulpdiensten op de grond niet kunnen blussen. De brandweer laat het vuur nu gecontroleerd uitbranden.

Sinds maandag klagen inwoners van Leopoldsburg en Hechtel-Eksel over een hevige brandgeur, die afhankelijk van de wind ook in de buurgemeenten merkbaar is. Aan de oorzaak ligt de droge heidevegetatie op het militaire schietterrein aan de Kamperbaan, die over enkele hectare is beginnen smeulen. Vermoedelijk als gevolg van schietoefeningen. Door de mogelijke aanwezigheid van niet-ontplofte springtuigen mogen de eigen of externe blusdiensten het terrein niet op. Maar volgens kolonel Johan Drossart is dat geen probleem: “Op een schietterrein bevindt zich altijd niet-ontplofte munitie, maar het is uiteraard niet zo dat we er munitie stockeren. Er woedt inderdaad een brand, maar op dat perceel zijn er voldoende brandgangen zodat het vuur zich daar niet kan uitbreiden. Als wij zouden denken dat de brand niet onder controle is, dan zou ik nu meteen mee helpen om te blussen.”

Blushelikopter

De brandweer van de hulpverleningszone Noord-Limburg beaamt dit. “Er zijn eerder al branden geweest op het schietterrein en deze is niet uitzonderlijk in omvang of duur”, luidt het. “We volgen de situatie mee op. Het gaat om een smeulende brand die gevangen zit tussen de brandgangen.”

Burgemeester Jan Dalemans (HE) kreeg intussen al heel wat klachten van zijn inwoners en wou gisteren een blushelikopter vorderen bij de federale politie. “Maar Defensie en de brandweer gaven geen toestemming. Na overleg is wel beslist dat de brandweer donderdagnacht de toestand mee opvolgt. Er is nog altijd sprake van een gecontroleerde brand. Uit voorzorg zijn ook de geplande schietoefeningen voor de rest van de week afgelast. Dit weekend volgt dan een evaluatie. Afhankelijk van de neerslag en het brandgevaar zullen volgende week al dan niet de oefeningen hervatten.”

Uit voorzorg zijn de geplande schietoefeningen voor de rest van de week afgelast Jan DALEMANS Burgemeester Hechtel-Eksel

Dalemans ijvert wel voor een betere communicatie in de toekomst. “Met alle betrokkenen ga ik hierover rond de tafel zitten en we gaan bekijken hoe we de inwoners snel kunnen informeren over een brand als deze.”

De brandweer laat nog weten dat de verspreidde rook geen gevaar inhoudt voor de volksgezondheid.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws