woensdag 21 februari 2018 - Peer
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Veilig de Peerderbaan oversteken is nu nog vaak een hachelijke onderneming. gvb

Beveiligde oversteekplaatsen zijn tijdelijke oplossing voor zwart kruispunt

Peer

Op het kruispunt van de Peerderbaan (N73) en de Sint-Trudostraat in Wijchmaal komen twee beveiligde oversteekplaatsen. Voetgangers en fietser kunnen op dit ‘zwarte punt’ dan via drukknoppen het doorgaande verkeer op de gewestweg een halt toeroepen. Hiermee wordt afgestapt van een volledige herinrichting, die op heel wat weerstand stootte, onder andere door de vele onteigeningen.

Nadat in 2014 een 19-jarige studente uit Kleine-Brogel er verongelukte, lag een herinrichting van het gevaarlijke kruispunt al op tafel. Verschillende voorstellen volgden elkaar op. Het recente plan voor een vierarmig kruispunt met verkeerslichten botste op weerstand, omdat hiervoor een dertigtal grondinnames moesten gebeuren. Ook het afsluiten van verschillende naburige zijwegen lokte protest uit.

Om niet langer tijd te verliezen valt de keuze nu op twee beveiligde oversteekplaatsen. Wegbeheerder AWV start maandag met de aanleg en de verwachting is dat ze eind maart in gebruik zijn. “Voetgangers en fietsers moeten een knop indrukken als ze willen oversteken. Zo lang er niet op de knop wordt gedrukt, blijven de lichten op de N73 op groen voor het doorgaande verkeer. Zo wordt veilig oversteken toch mogelijk, met een minimale impact op de doorstroming op de gewestweg”, deelt AWV mee.  

Mobiliteitsschepen Rudi Vanhees (sp.a) spreekt van een tussentijdse oplossing: “We gaan deze opstelling evalueren en dan met de inwoners van Wijchmaal bekijken of er nog andere ingrepen nodig zijn.” Over een definitieve oplossing wil de stad met AWV wel blijven praten. AWV en de stad bekijken ook of ze binnen afzienbare tijd de lokale bushaltes in de richting van de Sint-Elisabethlaan kunnen verplaatsen. Daar zou dan ook een veilige oversteekplaats kunnen komen. 

Tijdens de werken zal de aannemer soms tijdelijk één rijstrook innemen op de N73. Het verkeer kan dan beurtelings langs de werfzone blijven rijden, maar moet rekening houden met beperkte wachttijden. In de ochtend- en avondspits zal de aannemer de twee rijstroken wel openhouden. Tijdens de boringen aan de Kleine Achterstraat zal het agentschap deze straat tijdelijk afsluiten ter hoogte van het kruispunt met de N73. Via het kruispunt met de Achterstraat blijft deze straat dan toegankelijk. De woningen en handelszaken in de werfzone blijven steeds bereikbaar. (gvb)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws