Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdBeyoncé

Beyoncé toont hoe haar haar gewassen wordt, en dat doet ze niet zomaar

Hoe het haar van Beyoncé gewassen wordt.Beeld RV

Eerst gaf ze ons Disco Beyoncé. Toen gaf ze ons Cowboy Beyoncé. En nu? Verzorg-je-haar-met-mij Beyoncé. Mensen zijn geobsedeerd door een video waarin het haar van de popster gewassen wordt, en daar zit meer achter dan u denkt.

Op maandag deelde Beyoncé een zeldzame blik achter de schermen van haar wasroutine in een onbewerkte video om haar nieuwe haarverzorgingslijn te promoten, waarbij ze velen verraste met een diepgaande blik op haar echte haar.

In februari kondigde ze de Cécred aan, een collectie van acht haarverzorgingsproducten die luxe-ingrediënten gebruiken en een routine aanmoedigen om gezond haar te krijgen. Beyoncé zei dat ze de “lessen van haar moeder tot leven wilde brengen”, geïnspireerd door de ervaring uit haar kindertijd, toen ze opgroeide in de kapsalon van haar moeder.

De aankondiging werd door fans enthousiast ontvangen, maar ook met scepsis. Sommigen hadden het gevoel dat het haar aan geloofwaardigheid ontbrak: tijdens concerten en publieke optredens is haar haar immers vaak weggestopt in pruiken of voorzien van haarextensies.

Afgezien van reclame voor de producten lijkt de video ook een antwoord van de zangeres te zijn op die kritiek.

Wat is er gebeurd?

Maandagochtend werd er een video geplaatst op Beyoncés Instagram met een close-up van haar lange, krullende haar dat gewassen, verzorgd en gestyled wordt met Cécred-producten. In de video, die ongeveer twee maanden na het debuut van het merk komt, zegt ze eindelijk klaar te zijn om te laten zien hoe het haar heeft geholpen. (De naam van het merk is een woordspeling die het einde van haar naam combineert met het woord sacred of heilig)

“Het was zo’n bijzondere ervaring om al jullie #cecredwashday-rituelen op mijn tijdlijn te zien”, schreef ze in het bijschrift. “Ik moest gewoon meedoen met iets dat in mijn archieven zat.”

In de clip deelt en kamt Neal Farinah, Beyoncés vaste kapper, haar haar in verschillende richtingen en laat van dichtbij zien dat het effectief om haar eigen haar gaat.

“Het is een misvatting dat mensen die pruiken dragen geen lang en gezond haar hebben”, zegt ze in een voice-over.

Waarom zijn mensen geobsedeerd door de lengte van Beyoncés haar?

Het haar van Beyoncé wordt al jaren nauwlettend in de gaten gehouden. De popster wordt meestal gespot met pruiken en vlechten en gebruikt ook vaak extensions, zoals veel beroemdheden. Maar door haar langdurige gebruik van extensions is het voor sommigen moeilijk te geloven dat haar eigen haar zo lang is als het lijkt in de video.

Zulke beweringen hebben haar fans, haar kapper en zelfs haar moeder, Tina Knowles, ertoe aangezet om publiekelijk te verklaren dat Beyoncé zelf voor haar extensions kiest, en ze niet uit noodzaak gebruikt. In een inmiddels verwijderde video die in 2019 op Instagram werd gedeeld, kamt moeder Knowles door het donkerbruine, heuplange haar van haar dochter in een poging de geruchten de kop in te drukken. De video werd opnieuw gepost door vaste kapper Farinah, die de video als bijschrift gaf: “WELKE PRUIK? JA JA HELEMAAL NATUURLIJK.”

Wacht, moet je dan lang haar hebben om een geloofwaardig merk van haarproducten te lanceren?

Hoewel het wel kan helpen, is het niet nodig. Zo heeft de oprichter van Sundial Brands, het bedrijf achter populaire schoonheidsmerken als SheaMoisture en Nubian Heritage, helemaal geen haar.

Waarom is het dan zo moeilijk om te geloven dat Beyoncé lang haar heeft?

Er is een hardnekkig stereotype dat het natuurlijke haar van zwarte vrouwen maar beperkt kan groeien, waardoor sommigen geloven dat zwarte vrouwen extensions dragen om te doen alsof ze lang haar hebben of omdat ze zich aanpassen aan blanke schoonheidsnormen. In werkelijkheid kunnen veel zwarte vrouwen prima lang en gezond haar laten groeien, maar het stigma blijft bestaan.

Lees ook

Niet alleen rednecks hebben het moeilijk met Beyoncés countryalbum ‘Cowboy Carter’

Zwarte vrouwen zijn al lang pioniers op het gebied van haarinnovatie, ze maken gebruik van natuurlijke texturen waarvan de veelzijdigheid gebruikt kan worden om bijna oneindig veel verschillende kapsels te creëren. Extensions en vlechten zijn ook beschermende stijlen, omdat het stylen en onderhouden van haar met een afrotextuur tijd en aandacht kan kosten. Vlechten en extensions kunnen bijvoorbeeld bezoekjes aan het zwembad of de sportschool behapbaarder maken, en zo moet je ook veel minder haarproducten meenemen op reis, wat bagageruimte bespaart. Als deze stijlen op de juiste manier worden aangebracht en verzorgd, kunnen ze lengtebehoud opleveren, doordat het haar niet meer dagelijks wordt behandeld.

Begrepen! Wat had Tina Knowles te zeggen over deze laatste ontwikkelingen?

Knowles postte later een video met een audiofragment van komiek Katt Williams, die opschept over zijn lange, natuurlijke haar zonder permanent. De video wordt afgewisseld met een afbeelding van Beyoncé en haar natuurlijke haar.

© The New York Times