Jhonatan Narváez countert aanvallen van Tadej Pogacar en sprint naar ritzege en eerste roze trui

© REUTERS

Niet Tadej Pogacar, maar wel Jhonatan Narváez heeft de openingsetappe in de Giro gewonnen. De Sloveense topfavoriet viel op de slotklim aan, maar kreeg de Ecuadoriaanse kampioen niet uit het wiel. In de sprint was Narváez sneller dan Pogacar en Schachmann.

blg

Geen tijdrit of proloog als opener van deze 107de Giro, wel een pittige openingsrit met onderweg onder meer de Colle Maddalena en in het absolute slot de klim naar San Vito. Uiteraard waren alle ogen gericht op Tadej Pogacar: zou de Sloveen al op de eerste dag toeslaan of wilde hij z’n team niet meteen met de druk van de roze leiderstrui opzadelen? In de achtervolging op de vroege vlucht van de dag liet hij z’n team alvast controleren.

Die vroege vlucht bestond uit zes renners: Louis Barré, Nicolas Debeaumarché , Lilian Calmejane, Amanuel Ghebreigzabhier, Andrea Pietrobon en Filippo Fiorelli. Van hen bleken Calmejane en Ghebreigzabhier de sterksten: op 50 kilometer van het einde gingen ze met hun tweeën vandoor. Met nog 25 kilometer te gaan, op de Colle Maddalena, was hun voorsprong dankzij het hoge tempo van Team UAE geslonken tot een minuut.

Thymen Arensman, vorig jaar nog zesde in het eindklassement, was samen met Romain Bardet het belangrijkste slachtoffer van het beulenwerk van de Emiraten. De Franse kopman van Decathlon-AG2R kreeg meer dan een minuut aan de broek, Arensman – schaduwkopman bij Ineos – zelfs meer dan twee minuten.

Op de top van de Colle Maddalena was het peloton nog amper 30 renners groot. Onder hen wel drie attente Belgen: Mauri Vansevenant, Cian Uijtdebroeks en Quinten Hermans. Pogacar had alleen nog Majka in steun en dat had de rest ook gezien. In het vlakke stuk richting de klim naar San Vito reden zeven renners naar eenzame vluchter Calmejane: Conci, Schachmann, Honoré, Baudin, De Marchi, Caruso en Pellizzari. De samenwerking verliep niet top en dus probeerde Conci het alleen. De Italiaan mocht dromen van de roze trui, want in het peloton kon Majka het niet meer bolwerken. Pogacar en co. begonnen zo met een veertig seconden achterstand aan de voet van de slotklim, nog eens 20 seconden meer dan de achtervolgers.

Pogacar besefte dat hij er vroeg aan moest beginnen en trok meteen door. In een mum van tijd kwam hij bij de achtervolgers, alleen Narváez en Alaphilippe konden de Sloveen in eerste instantie volgen. De Franse oud-wereldkampioen moest uiteindelijk toch passen, maar Narváez en de overlevende Schachmann volgden het spoor van Pogacar richting Conci. De Sloveen versnelde nóg een keer, maar hij kreeg Narváez er niet af. Ook Schachmann was bij het ronden van de top niet ver en zo doken ze met drie de afdaling richting aankomst in.

Een sprint met drie zou beslissen over de ritwinst en de eerste roze trui uit deze Giro. Pogacar ging daarin als eerste aan, maar werd overvleugeld door Narváez. De Ecuadoriaanse kampioen pakte zo de ritzege en de roze leiderstrui. Met Quinten Hermans (7de) en Mauri Vansevenant (8ste) eindigden er twee Belgen in de top tien.