Waalse kiesfraude: absolute meerderheid dankzij 18 illegale stemmen?

Dimitri Fourny hield vandaag zijn onschuld staande. © belga

Dimitri Fourny (CDH) haalde in oktober in Neufchâteau een absolute meerderheid met amper zestien stemmen op overschot. Hij wordt ervan beschuldigd via volmachten er achttien onwettig te hebben gekregen.

Matthias Verbergt, Peter De Lobel en Dries De Smet

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in het Waalse Neufchâteau haalde burgemeester Dimitri Fourny met zijn lokale lijst ‘Agir Ensemble’ 2.362 stemmen binnen. Eeuwige rivaal en oud-burgemeester Yves Evrard (MR) behaalde er met ‘Pour Vous’ 2.117.

Fourny, als fractieleider in het Waals Parlement voor CDH een stemmenkanon en een bekende naam in de Franstalige politiek, haalde met die score net een absolute meerderheid van tien op negentien zetels.

Als zestien stemmen van zijn partij naar die van Evrard zouden zijn gegaan, dan was de laatste zetel bij de acht van de liberalen terechtgekomen en kan Fourny niet alleen besturen. Dat zegt Evrard in Franstalige media, en bevestigen berekeningen van De Standaard. Een derde partij haalde één zetel.

21 personen in verdenking

Gisteren werd Fourny in verdenking gesteld van verkiezingsfraude. Zijn partij zou via onwettige volmachten de stemmen van achttien bewoners van het lokale OCMW-rusthuis – die zelf niet meer kunnen stemmen – hebben binnengehaald. Net die stemmen blijken hem dus een absolute meerderheid bezorgd te hebben.

De zaak kwam aan het licht toen de dochter van een van de bejaarden zich bij het stembureau aandiende met een volmacht van haar vader, maar te horen kreeg dat voor zijn naam al gestemd was, schrijven de Franstalige kranten. In totaal zijn 21 personen in verdenking gesteld, onder wie zeventien personen die met zo’n volmacht gingen stemmen en drie politici van Agir Ensemble, onder wie Fourny.

‘Ik ben geen misdadiger’

‘Ik heb niet het gevoel een misdadiger te zijn’, reageerde Fourny, die zijn onschuld staande houdt. ‘Ik wil mijn eer herstellen.’ Ook zijn partij gunt hem momenteel het vermoeden van onschuld. Fourny wordt zondag gehoord door de deontologische raad, zegt een woordvoerster. Dan is voorzitter Maxime Prévot terug uit vakantie in Lapland.

De afwezigheid van Prévot kwam hoogst ongelegen. Afgelopen week verloor de Waalse regering van MR en CDH haar meerderheid, toen een parlementslid overliep naar de lijst van MR-dissident Alain Destexhe. Nu komt een belangrijke pion uit de eigen partij in opspraak. Fourny lag in poleposition om lijsttrekker te worden voor de Franstalige christendemocraten in Luxemburg voor het Waals Parlement. Fourny zegt daarvoor kandidaat te blijven.

Geen medelijden bij Publifin

Fourny was tijdens de onderzoekscommissie naar wanpraktijken bij de Waalse intercommunale Publifin overigens het gezicht van de partij, waarbij hij niet het minste medelijden toonde voor de beschuldigde politici, ook die uit eigen partij.

Door het onderzoek is er nooit een nieuw gemeentebestuur gekomen in Neufchâteau. De kans is groot dat er hoe dan ook nieuwe verkiezingen komen. Evrard eist dat, maar ook Fourny zelf zegt dat het ‘alle verdenkingen zou wegnemen’. Olivier Schmitz, de gouverneur van Luxemburg, moet die beslissing nemen.