Kreten uit de Wetstraat

Jeremie Vaneeckhout: “Ik heb in heel mijn carrière één doelpunt gemaakt”

Jeremie Vaneeckhout.© belga

Wie slipt in de Wetstraat of in de geruchtenmolen belandt, verzeilt vroeg of laat in deze rubriek.

Dario Van Fleteren

Geen voetballer

Er is geen groot voetballer verloren gegaan aan Groen-co-voorzitter Jeremie Vaneeckhout. “Ik heb in heel mijn carrière één doelpunt gemaakt”, bekent hij in De Krant van West-Vlaanderen, tijdens een dubbelinterview met de andere groene West-Vlaamse lijsttrekker Matti Vandemaele. Vaneeckhout zette een punt achter zijn voetbalcarrière op zijn veertiende. Toch herinnert hij zich het summum van die periode nog levendig. “Ik scoorde op het veld van Avelgem,” vertelt de ecologist, “met de kop.”

Geen evenement

In Hamont-Achel doopte de lokale CD&V zich recent om tot CD&V+. Een verbredingsoperatie, vertelt voorzitter Rudi Boonen aan het Nieuwsblad. In dat kader nodigde de partij een spreker uit over klimaat. Maar toen bleek dat het ging om Knack-journalist Dirk Draulans gingen de poppen aan het dansen. “Ik had onderschat dat sommigen steigeren bij zijn naam alleen al.” Het evenement werd prompt afgelast.

Geen voetballer (2)

Vandemaele en Vaneeckhout tonen zich in De Krant van West-Vlaanderen behoeders voor een West-Vlaamse braindrain. In hun dromen wordt de provincie een “green valley”, waarin het vooroploopt in groene technologie. De braindrain beperkt zich overigens niet alleen tot de knappe koppen. Ook de cultuurmakers vluchten, merkt Vaneeckhout op. “Zij verhuizen naar Gent om dan authentieke West-Vlaamse televisie en muziek te maken. Dat is toch een opmerkelijke vaststelling?”

Geen evenement (2)

Dirk Draulans betreurt de annulatie van zijn lezing in het Limburgse Hamont-Achel. Geheel binnen de filosofie van toenadering heeft Draulans het op Facebook over de “CD&Vee”. “Ik ben al lang kritisch voor hun natuuronvriendelijke houding.” Hij betreurt dat voorzitter Boonen onder druk werd gezet. “Hulde voor deze moedige man, maar BOE voor de christelijkste onder onze politieke partijen.”