Luister naar

Iraanse president en regering in het nauw

Nieuws
De crisis in Iran is zo diep dat de opperste leider Khamenei de schuld probeert af te schuiven. Doodvonnissen voor corruptie moeten de onrust onder de bevolking bezweren.
Jan van Benthem Jan van Benthem
woensdag 15 augustus 2018 om 03:00

Teheran

In een poging de onrust in Iran te bezweren, heeft ayatollah Khamenei harde kritiek geuit op de regering van president Rohani. De slechte economische situatie en de vrije val van de Iraanse munt is eerder te wijten aan ‘intern mismanagement’ en corruptie dan aan de Amerikaanse sancties, zei hij maandag in een toespraak.

Khamenei verbood de regering-Rohani, met de Verenigde Staten te onderhandelen over een nieuw nucleair akkoord. ‘Net als imam Khomeiny dat deed, leg ik een ban op onderhandelingen met de VS’, citeert het Iraanse nieuwsbureau FarsNews de ayatollah. Hij beschuldigde president Rohani ervan, bij de onderhandelingen ‘de rode lijnen’ van de opperste leider te hebben overschreden.

wanbestuur

De uitspraken komen een week nadat nieuwe sancties door de VS tegen Iran van kracht werden. De sancties zijn verbonden met het opzeggen van het nucleaire akkoord met Iran door de VS. De Europese Unie handhaaft het akkoord wel, maar grote Europese bedrijven hebben al hun investeringen in Iran stilgelegd. President Trump dreigde begin vorige week met maatregelen tegen hen als ze zaken zouden blijven doen met Iran. Pal daarop maakte Daimler, de eigenaar van onder meer Mercedes-Benz, bekend dat het ‘tot nader order’ de activiteiten in Iran staakt. Ook PSA (Peugeot en Citroën) en Siemens stopten met gezamenlijke projecten in Iran.

Volgens ayatollah Khamenei worden de economische en financiële problemen van Iran eerder veroorzaakt door ‘nalatigheid en wanbestuur’ dan door de sancties.

Zaterdag keurde Khamenei het instellen van bijzondere rechtbanken voor ‘een snel en rechtvaardig vonnis over corrupte financiële criminelen’ goed, aldus de Iraanse staatsmedia. De rechtbanken kunnen ook doodvonnissen uitspreken voor verdachten die ‘de economie verstoren en corrupt maken’.

protesten

De harde aanpak is een antwoord op de aanhoudende protesten in het land tegen de enorme waardedaling van de Iraanse munt en de groeiende tekorten, op vrijwel alle terreinen. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch reageerde met een verklaring dat ‘executies, een onmenselijke en onherroepelijke straf, nooit het antwoord zijn en in dit geval alleen afleiden van andere oorzaken van deze economische onrust’.

Sinds het begin van dit jaar heeft de Iraanse rial al meer dan de helft van zijn waarde verloren. President Rohani is twee weken geleden door het Iraanse parlement gesommeerd binnen een maand in het parlement te verschijnen om antwoorden te geven. Afgelopen woensdag dwong het Iraanse parlement minister Ali Rabei van Werkgelegenheid en welzijn al tot ontslag.

In straatprotesten klinkt vaak de roep om het vertrek van Khamenei. Zondag waren er demonstraties in de Grand Bazaar in Teheran, waar ook weer de slogan ‘Dood aan de dictator, dood aan Rohani, dood aan Khame­nei’ werd geroepen.

streng gestraft

Maatregelen als het ontslag van de directeur van de centrale bank enige tijd geleden en de arrestatie van de vicedirecteur Ahmad Araqchi wegens ‘economische misdaden’ hadden geen enkel effect. Dinsdag maakte het hoofd van de politie in Teheran, Hossein Rahimi, bekend dat er inmiddels 850 personen zijn ‘opgeroepen voor ondervraging in verband met grote politiedossiers over economische delicten’, meldde de Perzische afdeling van de BBC.

De crisis wordt verergerd door de staking van vrachtwagenchauffeurs, waardoor een groot tekort aan brandstof ontstond. Afgelopen week stonden honderden stadsbussen bij Teheran te wachten om te kunnen tanken. Maar maandag meldde persbureau FarsNews naast de speech van Khamenei nog de presentatie van een ‘nieuwe, radarontwijkende, raket met uiterste precisie’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.

De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar conflictgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’